Изборите приключиха и новият мандат 2015 – 2019 г. започна

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 13, 2015 09:16

Акценти

  • Вестник Сакарско Ехо, брой 42/1495, година LXXХ, 13-19 ноември 2015

Свързани публикации

След почти два месеца на предизборни, изборни и последвали вълнения и страсти, надежди и стремежи всичко това е вече история, а всички от кандидатите за избраници са вече по местата, които избирателят им отреди. За едни радостта от победата и нелеката отговорност, която им предстои, за други – горчивината от загубата или неочаквания резултат, анализите и поуките и стягане на редиците за следващите избори.

За първи път след промените през 1989 г. в общината има избран, и то с внушителен резултат, кмет за втори пореден мандат – Божин Божинов.
Отново, за трети пореден мандат, в състава на Общинския съвет няма ясно и категорично изразено мнозинство на нито една политическа сила или коалиция.
За първи път за председател на местния парламент е избран загубилия състезанието за кмет на общината и то в прекия двубой на втория тур, защото по-традиция кмет на общината отново, макар и за съвсем малко, не беше избран от първия път. Именно сега от тези двама мъже, най-важни за обществения, политически и въобще цялостен живот на общината, зависи много накъде ще тръгне тя. Дали ще загърбят досегашното си политическо и донякъде личностно противопоставяне в името на всички жители на малката ни и все по-оредяваща от към население община. Дали ще заложат на разбирателството и необходимия компромис, или ще поемат по пътя на явното или скрито противопоставяне и заплитане в сферата на многобройните интереси, които ще се опитат да приложат натиск върху тях. Дали ще поведат тези, които стоят до тях като съветници и кметове на населени места, по пътя на разбирателството, или ще изберат този на противопоставянето за щяло и нещяло.
Тези и още много са въпросите, които искат и чакат своя отговор. По първите им публични изяви – и на Божинов, и на Сяров, като че ли личи желание да се работи съвместно и отговорно именно заради тези хора, които са ги избрали и очакват от тях отговорни и адекватни решения и действия.
Много зависи и от поведението на общинските съветници. Дано то се диктува от разума и полезните решения, а не от противопоставянето и отхвърлянето на всичко, което не отговаря на моментния интерес на политическата им сила, на някакви групови или икономически интереси или техните собствени щения.
Кметовете на селата и кметските наместници, които ще бъдат назначени в селата, където не могат пряко да избират свои управници /впрочем това важи и за всички избрани за мандат 2015-2019 г./, не бива да забравят, че вече не са кандидати на еди коя си партия или коалиция, а кметове и съветници на всички жители на общината или съответното населено място. Дано да са го разбрали, дано да са проумели, че изборната еуфория отмина и сега четири години предстои само работа. И да не забравят, че неусетно и много бързо ще дойдат следващите избори.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 13, 2015 09:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар