Избори за местна власт – резултати и очаквания

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 1, 2015 10:46

Избори за местна власт – резултати и очаквания

Акценти

  • Вестник Сакарско Ехо, брой 40/1495, година LXXХ, 30 октомври – 5 ноември 2015

Свързани публикации

Какво показват резултатите от първия тур на местните избори. Общият брой на избирателите в общината по всички видове списъци е 10 303. Най-силна, или 49.85% подкрепа получи досегашният кмет на общината Божин Божинов, издигнат от местна коалиция (МК) ”Възраждане”, който за малко не можа да прескочи прага за победител още от първия тур. Не му достигнаха 0.16% и само някакво чудо може да му попречи да спечели втория си пореден мандат.
След него втори остана кандидатът на ГЕРБ – Васил Сяров, с 22.96%, в сериозна борба с третия в класацията Елко Карачолов от МК „ЗА” община Тополовград”, който има 18.28%. Четвърти е кандидатът на АБВ генерал Димитър Димитров с 4.70 %, а пети – издигнатият от НФСБ – Хараламби Мочев, с 4.21%.
При общинските съветници МК „Възраждане” получи 39.97% и 7 мандата, ГЕРБ – 25.39% и 5 места, МК „ЗА” община Тополовград” – 15.39% – 3 съветника и АБВ с 6.80% и НФСБ с 6.21% – с по 1 мандат. При кметовете на населените места на първи тур бяха избрани петима: Янко Богданов от МК „ЗА” в с. Хлябово, Тодорка Арнаудова от същата МК в с. Орешник, Маргарита Сулева от МК ”Възраждане” в с. Срем – и тримата досегашни кметове.
Янита Борисова от ГЕРБ е новият кмет на с. Княжево, което отново получи правото да избира, както и с. Капитан Петко войвода, където Тодор Димитров е избраният, който беше и единственият кандидат за кмет.
На втори тур отиват: в с. Мрамор – Васил Василев от МК „ЗА” срещу Живка Христова от МК „Възраждане”, в с. Устрем – Христо Илчев от ГЕРБ срещу Иван Клюнков от МК „Възраждане”, в с. Радовец – Христо Желев от ГЕРБ срещу Христина Маврева от МК „ЗА”, в с. Синапово – Мария Караиванова от ГЕРБ срещу Костадин Темелков от МК „ЗА”, в с. Българска поляна – Станка Стратиева от МК „Възраждане” срещу Соня Желязкова от „Никола Петков” и в с. Орлов дол, където е най-интересното, тъй като там ще има трилотаж, понеже освен спечелилият най-много гласове досегашен кмет Красимир Костов от МК „Възраждане”, след него има двама с еднакъв брой гласове – Злата Андронова от МК „ЗА” и Живко Митев от НФСБ.
Голямата част от регистрираните до 24 април допълнителни жители на общината по настоящ адрес се оказаха именно изборни туристи, което бе видно в секциите в Устрем, Мрамор, Българска поляна, Каменна река и други селища на общината.
При гласуването за Националния референдум 69.92% са казали „да”, а 30.08% „не” по предложената тема за електронното гласуване, като активността е по-малка от тази за местните избори.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 1, 2015 10:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама