Иван Пачелиев е невинен, а добре е и полицията да не превишава правата си

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 3, 2018 08:28

Иван Пачелиев е невинен,  а добре е и полицията да  не превишава правата си

Интервю със Силвия Георгиева – съветник от в ОбС – Тополовград

Как стигнахте до идеята за подкрепа и митинг в защита на Иван Пачелиев?
Първо – защото всички повярвахме и бяхме сигурни в неговата невинност. Към това ни подтикнаха и самите действия на полицията, на отряда „Кобра” и другите структури, които участваха в акцията. И защото се използва много голям ресурс от страна на полицията, жандармерията, „Кобра” и т.н., което според нас бе напълно неоправдано. Всички видяхме каква сила се използва за едно „няма нищо”. Работа, която можеха да свършат и нашите полицаи от Тополовград, ако нещата не бяха раздути и ако изобщо се налагаше полицейска намеса.

Но как все пак се стигна до това да се организира, така да се каже движение в негова защита?
За по добра организация решихме да създадем страница във Фейсбук, за по улеснена комуникация. Подписката в защита на Иван тръгна още на следващия ден след обявяване на мярката за неговото задържане от Тополовградския съд. Много хора се отзоваха, само за два дни събрахме близо 600 подписа от жители на Тополовград, Орешник и от други места. Решихме и създадохме страницата, с което помогнахме много за организацията на неговата защита. Следяхме редовно как се развиват самите събития, датите на следващите заседания на съда за разглеждане на мярката и публикувахме всичко публично.

Какви хора се събраха в защита на Иван – в страницата във Фейсбук, после пред съда в Тополовград и в ОС- Ямбол. Доброволна ли беше проявата и участието им?
Всякакви хора се събраха – близки, приятели, роднини и съвсем непознати за нас и Иван хора. Сред тях имаше жители на Орешник, Тополовград, служители от ОбА, учители, хора от всякаква възраст и професии. Всички тези хора се отзоваха и включиха абсолютно доброволно и по собствено желание и инициатива, без никакво подканяне, още по-малко под формата на някаква принуда.

А според Вас, цялата тази организация и присъствието на толкова много хора имаше ли ефект за защитата на Иван Пачелиев?
Смятам, че имаше. Защото тези органи – полиция, съд и прокуратура, видяха, че Иван не е сам, че хората вярват в неговата невинност. Най-голям бе ефектът пред ареста в Ямбол, след разглеждането на обжалването на мярката за неотклонение в сряда – 21 март, когато Иван благодари на всички, около 25 човека, които бяхме там на делото, а след това и да го посрещнем, на всички, които се застъпихме за него и повярвахме в невинността му. Благодари, усмихнат и щастлив. Нещо, което не му се бе случвало скоро.

Средствата за неговата гаранция – 5 000 лв., как бяха събрани и смятате ли, че постигнатото до тук е достатъчно? Иван заслужава ли да бъде оневинен изцяло?
Парите бяха събрани от нас, хората съпричастни с идеята за невинността на Иван Пачелиев. От жители на Тополовград и Орешник бяха събрани 4040 лв., а 1000 лв. даде неговата първа братовчедка – дъщерята на леля му от Орешник.
А що се отнася до втората част на въпроса, отговорът ми е: Да, Иван зазаслужава да бъде оневинен изцяло, просто защото той е невинен и ние ще се борим с него до края, дори ако трябва и да се стигне до Международния съд в Хага. Ние вярваме в неговата невинност и го показахме на дело. И още нещо, този случай трябва да послужи за урок на полицията и другите силови органи, че не трябва да превишават правата си, а да работят наистина в интерес на гражданите на нашата страна.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 3, 2018 08:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама