Ивайловград ще чисти коритото на река Арда до границата с Гърция

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 6, 2018 09:02

Ивайловград ще чисти коритото на река Арда до границата с Гърция

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #37/117, 28 септември – 4 октомври

Свързани публикации

За първи път от 30 години ще бъде почистено коритото на река Арда край Ивайловград. Това ще стане близо до границата с Гърция, за да се осигури по-добра проводимост при идването на високи води. Инициативата е част от пакет мерки за превенция, които общината прилага с цел предотвратяване на кризисни и бедствени положения.
В края на юни със свое постановление правителството отпусна на община Ивайловград 393 188 лв допълнителни средства от държавния бюджет.

Общата стойност на проекта е на 1 056 955 лв., като осигуряването на останалата част от сумата ще става поетапно.
Заключението на експертите, извършили проучването на участъка, е, че има значителни ерозионни процеси по брега, които са създали подравяния по цялото протежение на оградата на площадката на помпената станция. Коритото на реката се нуждае от спешно почистване на растителността и укрепване на бреговете поради риск от компрометиране на съоръженията и заливане на помпената станция. Това на свой ред може да доведе до замърсяване на кладенците не само на селото, но и града, който се захранва от този кладенец може да остане без питейна вода за дълъг период от време.
В рамките на проекта, който общината подготви още през 2012 г., ще бъдат укрепени и бреговете на реката до помпената станция за питейни води до село Славеево.
Ще бъде почистен близо цял километър от коритото на река Арда, което означава, че около 40 дка ще бъдат обработени и от тях ще бъде премахната храстова и дървесна растителност.
Предвидени са и допълнителни укрепителни дейности, включващи изграждането на защитен пласт от каменен блокаж за предпазване на откоса от изравяния и размивания на материала.

Община Свиленград

почисти язовир „Джемер“ до село Сладун с помощта на трима водолази. В съобщението от ОбА става ясно, че е била запушена изпускателна шахта, която се намира вътре в самия водоем и не е позволявала оттичането на водата по изпускателната и напоителната тръби. Поради липсата на отток капацитетът му достигнал максимума си от 1 млн. куб. м водна маса., което е над нормата.
На 22 септември екип от гмуркачи от Варна, установили 1,5 м напластена тиня навътре в шахтата. Те разбиха пластовете наноси и ги разнесоха. Водолазите работиха на дълбочина 16 метра.
Язовирът се намира на 4 км над село Сладун. От няколко месеца от общината са се опитвали да установят причината за запушването на съоръженията. Продухвахали са с помпи и компресор тръбите на язовира, но без видим резултат.
След отпушването на изпускателната шахта опасността от преливане е избегната. Хората от Сладун вече могат да ползват язовира и за напояване на насажденията си.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 6, 2018 09:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама