Истерията Covid-19

Сакар нюз
От Сакар нюз март 16, 2020 10:19

Истерията Covid-19

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #10/894, 13-19 март 2020 г.

Свързани публикации

Фани Кез| [email protected], учител в СУ „Д-р Петър Берон“

Тема номер едно през последните месеци е бързо разпространяващия се коронавирус Covid – 19, който вече е в България.
Всеки ден по новините, по телевизията и интернет пространството чуваме за смъртоносните случаи, общият брой на заразените, в кои държави вече има идентифицирани и си мислим за последствията, ако и ние се заразим. Притеснението нараства и едно е сигурно, че това е нормална човешка реакция. Страхуваме се за собственото си здраве. Предполагаме, че ако се заразим, краят ще бъде фатален, защото няма лечение. Но това не е точно така!
Сега ще ви запозная с някои истини за вирусите и тяхното съществуване, но ще наблегна на друго – страхът. Първоначално ще ви дам информация за вирусите.
Както знаем, причините човек да се разболява от грип са вирусните инфекции. Вирусът е „отрова“, микроскопичен патоген, който инфектира клетките в живи организми. Имат разнообразна форма, големина, структура, класификация, периоди и т.н.
В момента Китай е център на върлуващия нов вид вирус наречен Коронавирус, за който се знае, че не е бил идентифициран при хората по-рано. Името му произлиза от латинското наименование „corona“, което означава корона, ореол и се отнася до характерния вид на вирусните частици (вириони). При този вид се наблюдават ресни, напомнящи на кралска корона или обвивка около тялото. За този вирус се предполага, че е мутирал и все още за него няма специфично лекарство, за да го ликвидира. Коронавирусите са зоонози и се пре-дават между животни и хора. Заразеният се възстановява напълно с медикаменти, които се използват при лечение на други вирусни инфекции. Когато не се реагира на време и не се взимат предпазни мерки, имунитетът на човека го предава и тогава идва фаталният край.
Към днешна дата в Короновирусния ресурсен център на университетската болница, както и в университета на Джон Хопкинс, може да се направи справка за броя на възстановените, който вече надхвърля повече от половината заразени.
Паниката е излишна. Населението в момента е наплашено „благодарение“ на най-силното чувство – страхът. Именно той праща всеки един човек там, където на него му е удобно. В многото случаи мястото се нарича – стрес. Всички знаем, че точно стресът е причината, човек да се разболее от наистина неизлечими болести. Страхът се храни от недостатъчно знания, както и от слабата воля на човека.
Със силна психика, строги хигиенни навици, дезинфекция на дома, чести проветрявания на затворени помещения, както и ограничаване на посещенията на места, където има струпване на хора, вероятността да се зарази човек е минимална. Как ще протече инфекцията при заразения обаче, зависи от имунния отговор на неговия организъм. От гледна точка на подсилване на имунната система здравословното хранене, редовната физическа активност и консумацията на повече витамини е препоръчително.
Информацията, която се предоставя от социалните мрежи и от други източници, да бъде добре обмислена и анализирана.
Да не се прибързва с интерпретацията на чутото и видяното по медиите. За някои хора е присъщо постоянното чувство, че всичко, което им се случва, не зависи от тях, а е причинена от нещо, което е извън тях. Други хора вярват, че това, което им се случва, зависи от тях, от техните усилия и способности. Ако вярвате, че можете да контролирате отвътре вашия живот- чрез способностите и усилията- вие ще имате вътрешен локус- контрол. Локус-контролът е начинът, по който възприемаме, че се контролира животът ни: вътрешен- от усилията и способностите, външен – от случая или външни сили. Вероятността да се заемете сами да решавате вашите проблеми ще е твърде голяма. Ако вярвате, че вашият живот се контролира отвън – от случая или външни събития – вие ще имате външен локус – контрол. Зависимост от това, как ще обясним неуспехите си, това обяснение ще повлияе и върху Аз-ефективността. Успяващите и оптимистично настроените хора обясняват неуспехите си с външни причини. Хората, които са уверени в своята компетентност и ефективност, които са с вътрешен локус-контрол, се справят по-добре с живота, в сравнение с тези, които се чувстват безпомощни и с песимистичен възглед за живота.
С непоклатимо съзнание, вътрешен мир, с оптимизъм и реална преценка, докажете на страха си, че короната я заслужавате вие, а не вирусът!

Сакар нюз
От Сакар нюз март 16, 2020 10:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 670 255 преглеждания