Инциденти с велосипедисти станаха на кръстовища

Сакар нюз
От Сакар нюз май 16, 2019 14:41

Инциденти с велосипедисти станаха на кръстовища

Два пътни инцидента в два различни дни са станали на кръстовища в Харманли, съобщават от пресцентъра на МВР.
Първият е бил на 11 май, на кръстовището между улиците „Ханска“ и „Янко Сакъзов“ в Харманли. 76-годишен велосипедист се е движил неправилно в лява пътна лента, предназначена за насрещно движение. Навлязъл е в кръговото кръстовище и е блъснат от лек автомобил „Фолксваген“, шофиран от 30-годишен мъж. От удара старецът е с комоцио, травма на главата и гръден кош.
Настанен е за наблюдение в МБАЛ – Харманли, без опасност за живота.
Вторият е бил на 14 май на кръстовището между булевард „България“ с улица „Асен Златаров“, съобщават от пресцентъра на МВР. 18-годишен жител на Гълъбово е управлявал лек автомобил „Фолксваген“. Младият водач е предприел маневра завиване наляво и не е пропуснал движещият се срещу него с предимство 65-годишен велосипедист.
От удара колоездачът е с контузия на ляв глезен и ляво рамо. Прегледан и освободен е за домашно лечение. Съставен е акт.

Жена е с контузия на десен глезен след пътен инцидент. Вчера на булевард „България“ в Харманли е станало произшествие с лек автомобил „Шкода“, управляван от 51-годишен мъж. Той е нарушил пътен знак „Стоп“ и е блъснал движещата се с предимство по булеварда 61-годишна жена в акумулаторна инвалидна количка.
Пострадалата е без опасност за живота, отказала е да посети лечебно заведение.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 16, 2019 14:41
Напиши коментар

3 коментара

 1. 'Чубака май 17, 14:29

  Eлектрическият скутер попада в категория „L1e”, ако конструктивната му максимална скорост по спецификации не надвишава 45км./ч. и мощността му не е по-голяма от 4 kW. Ако скутерът развива по-висока скорост от допустимата за категорията следва да бъде считан за мотоциклет.

  …..категория „L3e” – мотоциклети – моторните превозни средства с две колела без кош, двигател с вътрешно горене с работен обем над 50 куб. см и/или конструктивна максимална скорост, по-голяма от 45 км/ч;

  Съгласно ЗДвП, електрическият скутер трябва да се управлява от правоспособен водач. Самата разпоредба сочи :

  Чл. 150 от ЗДвП: Всяко пътно превозно средство, което участва в движението по пътищата отворени за обществено ползване трябва да се управлява от правоспособен водач.

  Чл. 151 от ЗДвП: Моторно превозно средство може да се управлява от лице което притежава свидетелство за управление, валидно за категорията на управляваното превозно средство;

  Електрическият скутер може да се управлява от водач притежаващ категория „М” или друга по-висока от тази категория.

  Освен в КАТ, електрическият скутер трябва да се регистрира и в общината, тъй като с пътен данък се облагат превозните средства, регистрирани или подлежащи на регистриране за движение по пътната мрежа в Република България. За него също е задължителна и застраховка „ Гражданска отговорност”. Винетни такси не се заплащат, тъй като единствено мотопедите и мотоциклетите са освободени от плащане на винетки.

  Съгласно закона за местните данъци и такси:

  Чл. 55. т.3: За мотопеди се заплаща данък 10 лв.

  Отговори на този коментар
 2. Dimitar Stalev май 16, 16:20

  Вие от „Сакарнюз“ нямате ли фотоапарати?

  Отговори на този коментар
 3. Чико май 16, 15:50

  Като изключим вината в конкретния случай, тези ел.возила щъкат наляво и надясно даже управлавани и от малки деца,които са изключително опасни за движението.Време е КАТ да се заемат със случаите на управление на ел.велосипеди и колички особенно в централната градска част.В ЗДВП е регламентирано,кой и как да управлява тези возила.Да не чакаме пак да стане нещо необратимо и да ревнем с глас – кой виновен и кой не!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.