Интересът към Карабаа намалява от страна на търговци и посетители

Милена Митева
От Милена Митева октомври 13, 2017 10:47

Интересът към Карабаа намалява от страна на търговци и посетители

Интересът към традиционния есенен панаир в Харманли постепенно намалява. Тенденцията се наблюдава от няколко години.
Тази есен, на него не дойдоха доста от търговците, за да си продават стоките. Скарите и палатките с жива музика, които събираха жителите и гостите на града под Гърбавия мост, също липсваха. На мястото, където се провежда всяка година, още от началото на седмицата пристигнаха атракциони. Билетите за тях бяха от 3 до 5 лева.
Щандовете със сладки изкушения започнаха да пристигат едва към сряда. На тях шекерените пръчки, локума, поничките и мекиците и гюзлеметата запазиха цените си.
Дъждът през съботния ден едва не провали кулминацията на панаира в неделя. От управата на града бяха подготвили концерт „Карабаа – весел празник нас събира“ с участието на местни самодейци и Жоро Любимеца, който бе отменен. В официално съобщение на сайта на общината бе изказана и благодарност към всички самодейци, които са извили желание да се включат в събитието.
Въпреки лошото време се проведоха традиционните народните борби. Началото им бе в 14:00 часа. Организаторите сметнаха, че на закрития пазар ще се получи една добра надпревара и за това събитието не бе отменено.
Като най-добра в борбата при момичетата до 75 кг се открои Димит-ринка Георгиева от Симеоновград. След нея способности доказа Минка Розалиева. На трета позиция застана Меган Панчева от Димитровград.
При момчетата над 75 кг Пресиян Михов от Ямбол завоюва най-добрия успех. Състезателят на ЦСКА Васко Ганин взе сребро. Той остави бронза за Димитър Петров от Любимец.
При мъжете до 75 кг най-безпощаден бе Пресиян Михов от Ямбол, а след него Митко Асенов от Харманли.
В категорията до 85 кг битката за първо място спечели Кръстин Бояджив от Града на Белоногата. Димитър Казаков от граничния град остана на втора позиция след схватките, а Мариян Ганев от Сливен получи третото място.
При децата до 40 кг Галин Гочев от областния град грабна златото. Състезателят от ЦСКА Димитър Кръстев показа възможности за сребро, а Йордан Вангелов от Любимец за бронз.
В категорията до 50 кг състезателят на ЦСКА, заслужил второто място в предната категория, спечели златото в тази. Борислав Бръмчев от Хасково стана на второ място, а Ангел Къркаличев от Любимец – на трето.
При децата над 50 кг Борислав Бръмчев успя да докаже успех за първа позиция. Съгражданинът му Галин Гочев понижи успеха си в тази категория и зае второ място. Божидар Галинов от Любимец стана на трето място.
Освен да посетят панаира жителите и гостите на Харманли имаха възможност да разгледат изложбата в Исторически музей. Тя бе на тема „Бит и занаяти в региона”. Който е пропуснал тази културна проява може да я разгледа до 20 октомври.

Тази година провеждането на панаира в Харманли съвпадна с този в Симеоновград, Стара Загора и Крумовград. Таксите за местата на търговците не са променени от изминалата година. Това обясни Росица Дичева – управителя на фирмата, която стопанисва пазарите.

Милена Митева
От Милена Митева октомври 13, 2017 10:47
Напиши коментар

3 коментара

 1. ха-ха октомври 16, 12:12

  Общината,чухте ли-КАЛ,СТУД И ДЪЖД догодина да няма.

  Отговори на този коментар
 2. @ октомври 15, 16:55

  Чудя се какъв човек трябва да си, за да ти хареса циганията, наречена панаир. В миналото може да е било по-различно. Но сега е връх на кича.

  Отговори на този коментар
 3. baluka октомври 14, 17:52

  КАЛ,СТУД,,ДЪЖД – тази госпожа май чака от умрял писмо – моля да ми се върнат парите.Искай си ги от св.Петър,дето пуска кал,дъжд и студ – недоволна от панаира в Харманли по -голяма глупост не бях чул!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

 • 9 127 203 преглеждания