Иновативни методи за обучение заинтригуваха учители

Милена Митева
От Милена Митева февруари 18, 2019 06:56

Иновативни методи за обучение  заинтригуваха учители

Методи за иновативно обучение бяха представени на конференция в Харманли. Под мотото “Образование и иновации” лектори от цялата страна изложиха пред педагози от града вижданията за по-различно обучение.
Събитието се състоя на 8-9 февруари в Културен център – Харманли, и бе организирано от сдружение „Бизнесът за Харманли“.
Членовете на организацията бяха поканили Александър Ангелов от „Център за творческо обучение“, Асенка Христова – „Индъстри уоч“, Петър Шарков – „Академия Телерик“, д-р Светослав Маноилов и Венета Куйова – „Джуниър Ачийвмънт“, Диана Първанова – директор на ОУ „Васил Левски“ – Разград, Венелин Николов – учител по информационни технологии от същото училище, Дочка Кючукова – НУ „Христо Ботев“ – Любимец, Виктор Цолов и Антонио Йорданов от проекта „Около Българско“.
След презентациите срещата се превърна в дискусия. Гости и домакини обсъждаха кои иновативни методи на обучение са най-ефективни. Споделиха опит и дадоха идеи на присъстващите от Града на Белоногата.
След прожекция на филма по проект „Около Българско “ зрителите аплодираха момчетата, които чрез него представиха успехите на млади хора.
„Филмът определено мотивира аудиторията и пробуди възхищение за това, че млади хора от България мислят положително и вярват, че промяна може да се постигне с активно гражданско общество и осъществяване на повече действия, които да водят до напредък и добри резултати. Не само да говорим и да се оплакваме, а да сме сплотени, да работим в сътрудничество“, каза Христина Борисова, организатор.
На събитието присъстваха над 120 човека, които изказаха адмирации към идеята на сдружение „Бизнесът за Харманли“.
През втория ден от конференция “Образование и иновации” родители, учители, директори, ученици и представители на бизнеса в Харманли се събраха на “Световно кафене” /метод за провеждане на конструктивни разговори и дебати, посредством който да се отсеят съществени идеи/. Приложен бе един по-различен подход сред аудиторията, като фасилитатори бяха лекторите от Junior Achievement Bulgaria.

Диана Петрова: „Слушахме лекторите и си направихме
извода, че работим в правилната посока“

Госпожо Петрова, как бихте коментирали конференция „Образование и иновации“, организирана от сдружение „Бизнесът за Харманли“?
Най-ценното за нас бе, че не само чухме хората, които са проводници на новостите в сферата на образованието, но и имахме възможността за личен контакт с тях.

Кои са най-ценните идеи и възможности, които получихте?
Срещата, която представители на сдружението организираха с учителския ни колектив преди конференцията, ни даде надежда, че има кой да подкрепи нашите идеи за учебен процес, който да отговаря на новото време. Разговорът ни бе последван от създаване на една иновативна практика, с която ОУ „Иван Вазов“ кандидатства за статут на иновативно училище.
По време на конференцията ние внимателно слушахме лекторите и си направихме извода, че работим в правилната посока. Имахме добрата възможност да обсъдим своята иновативна практика с някои от лекторите на конференцията.

С кого обсъдихте идеите за вашето училище?
Разговаряхме с господин Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение, първият Google сертифициран иноватор в България. Поканихме го в ОУ „Иван Вазов“, където той на място доби представа за нашите идеи и ни даде ценни съвети. Наши гости бяха и колегите ни от разградското ОУ „Васил Левски“, директорът Диана Първанова и Венелин Дачков Николов, създател на първата виртуална стая в България с физични устройства за всяко дете в класната стая, учител по информатика и информационни технологии. Обменените идеи бяха не по-малко ценни за нас. Те, от своя страна, ни поканиха да посетим училището им, за да се запознаем на място с иновативните им практики и да почерпим опит.

Може ли да се каже, че получихте една подкрепа от хора, които не са във вашата сфера?
Постоянно говорим за необходимост от промяна в образованието. За първи път обаче учителите почувстваха, че има гражданско общество, което да се бори за нея, че не са сами. Изказваме своята благодарност на Сдружението, което обърна поглед към проблемите на училищата в града ни.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 18, 2019 06:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама