Имат ли парфюмите срок на годност?

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 31, 2018 07:26

Имат ли парфюмите срок на годност?

Акценти

  • Някои парфюми постепенно отслабват, губейки силата на аромата с възрастта, докато други явно променят аромата си изцяло.

Свързани публикации

Ако сте намерили бутилка парфюм, която се е крила няколко години в козметичното шкафче, вероятно си задавате въпроса: „Дали мога да го ползвам? Има ли срок на годност, който е изтекъл и т.н.?“.
Парфюмите нямат срок на годност, но за съжаление това не означава, че техният аромат не се променя и в крайна сметка влошава. Всъщност влошаването е наистина сериозен проблем, когато става дума за парфюм.
След известно време ароматът на парфюма се променя и не е това, в което сте се влюбили, когато сте го купили. В такъв случаи може би единственото разумно нещо, което трябва да направите, е да се разделите с парфюма за винаги.
Съществуват обаче трикове и полезни практики, които могат да удължат максимално живота на любимия ви парфюм. Ето някои от тях:

Как да съхраняваме правилно парфюм?
Повечето парфюми остават с непроменен аромат от 3 до 5 години от датата на производство, но има парфюми, които са могат да се използват и по-дълго. Ключът към дълготрайните парфюми е правилното им съхранение.
Парфюмите, които използвате в момента, трябва да се съхраняват в помещение с постоянна температура. Дръжте бутилката на тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина. Можете да запазите парфюма в хладилника, което може да удължи живота му. Бъдете внимателни, обаче, да не го съхранявате твърде близо до хранителни продукти, които могат да абсорбират аромата му, като например масло.
Не съхранявайте парфюми в банята, където колебанията на температурата и високата влажност могат да доведат до влошаването им.
Ако имате парфюми, които не използвате в момента или просто ги пазите за специални случаи, съхранявайте ги на тъмно, хладно място, например в кутия, така че светлината да не може да повлияе на течността.
Обръщайте специално внимание на бутилката на парфюмите. Аромати, които са поставени в тъмни или непрозрачни бутилки – за разлика от прозрачните, имат по-дълъг живот.
Не забравяйте също, че парфюмът трябва да бъде затворен възможно най-плътно – ако оставите бутилката отворена, част от течността неизбежно ще се изпари, което може да промени баланса в състава на аромата.
Ако спазвате тези правила, вашият парфюм ще ви служи по-дълго от очакваното.

Как да разберем кога парфюмът вече не е същият?
Някои парфюми постепенно отслабват, губейки силата на аромата с възрастта, докато други явно променят аромата си изцяло.
Признаци за започналия процес на влошаване са сгъстяването и промяната в цвета на парфюма (например, пожълтяване или потъмняване). В крайния етап парфюмът развива неприятна миризма, в следствие на окисляването и тогава трябва да се изхвърли.
С други думи, дори и оказаните върху бутилката срокове за използване на продукта понякога не са верни. Факторите, които влияят върху парфюма са много – качеството на използваните съставки, вида на бутилката, съхранението му. Ето защо не изхвърляйте парфюма си, ако видите че са изминали 5 години, а когато ароматът му вече се е променил и влошил.

Надморската височина влияе ли на дълготрайността на парфюма?
Макар на някои от вас този въпрос да звучи странен, всъщност надморската височината има своето влияние върху парфюма, който носите.
На колкото по-високо място се намирате, толкова по-кратко време ще трае ароматът.
Ето защо когато пътувате със самолет е препоръчително да използвате парфюм вместо по-леката тоалетна вода и често да наслагвате аромата. Тестер или малка разфасофка на любимия аромат, които лесно да поставите в дамската чанта, ще са ви от ползва в такива случаи.

Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 31, 2018 07:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.