Илко Терзиев: „Трудно ще оцелеем, а помощ от държавата не очаквам. Дано поне не ни пречи допълнително“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 30, 2020 14:55

Илко Терзиев: „Трудно ще оцелеем, а помощ  от държавата не очаквам. Дано  поне не ни пречи допълнително“

Господин Терзиев, Вие сте собственик на малък хотел и ресторант в Тополовград, представител на малкия бизнес.

Как извънредното положение ще повлияе на бизнеса Ви? На какво се надявате и какво очаквате сега и след неговото приключване?
Не е добро положението. Ако не се занимавах с този бизнес, а ставаше дума само за оцеляването ми като човек, при положение все пак, че съм здрав, заедно със семейството ми може би щеше да е по-лесно. Консерви, буркани, други домашно произведени храни, все щяхме да изкараме няколко месеца, докато се нормализират нещата.
Но в бизнеса положението е много по-различно. Не работим ли, едва ли ще издържим и месец, колкото засега е извънредното положение. Няма ли посетители на хотела и да идват приходи, не може да се плащат нито сметки, нито данъци, нито да се покриват вноски по кредити, нито да се поддържа персонал. Просто фалираме.
Ресторанта съм затворил по-рано и мислех да го ремонтирам, преустроя и да го пусна пак, но сега тази ми идея отлетява в далечното необозримо и неясно бъдеще.
Същата участ грози засега и хотела, защото каквито и резерви да имаме, не работим ли, пак казвам, няма откъде да дойдат приходите и да се извършва дейност. Тополовград е малък град, по начало няма наплив от клиенти, така че и в по-нормална обстановка трудно се връзва бюджетът и то само с точно пресметнати разходи. Дано положението се нормализира по-скоро, иначе ще е трудно, ако въобще оцелеем ние от малкия бизнес, както ни наричат.

Очаквате ли някаква помощ от държавата в създалата се ситуация. На какво може да разчитате, или пък не от нейна страна?
Помощ от държавата не очаквам, то се вижда, че това едва ли ще стане от всички хаотични действия на управлението й. Нима не им беше известно, че се появи опасен корона вирус още през октомври в Китай. Или управниците си мислеха, че е далеч и до тук няма да дойде.
Ето обаче, че дойде и както се казва ги свари абсолютно неподготвени. И сега се хвърлят хаотично в разни посоки с противоречащи си разпореждания и решения и всяват само страх и паника сред хората. Да, сега се настани и настанява все повече страха сред хората, но така или иначе пандемията, както я наричат, ще отмине.
Видя се обаче, че няма защитни средства дори за лекарите и медицинските работници, че бюджетът на държавата е доникъде, за държавния резерв така и не разбрахме с какво може да е полезен – има ли го, няма ли го… И тук, ако сравним настоящата държава като организация, с тази отпреди 30 и повече години, то сравнението не е никак в полза на днешната. Имаше организация, всеки знаеше какво да прави по време на криза.
Правиха се обучения и занятия по Гражданска защита, разиграваха се ситуации и имаше до голяма степен готовност за правилна реакция по време на кризи като тази днешната например.
Ние, българите, сме се справяли с различни вируси и епидемии. Ще се справим и с тази – с повече отговорност и дисциплина, с мерки или въпреки тях. Страхът ще отмине, но тогава ще дойде гладът, а след него идва яростта на хората към управляващи, политици, ако се продължава така, с тези хаотични действия.
Интересно ми е дали някой ще излезе и ще каже, след като отмине епидемията, освен това колко са починали от Ковид – 19, колко са починалите от инфаркти, инсулти, от стрес, колко са с увредена психика от стреса, страха и напрежението? Не се и надявам.

Чуват се различни предложения за подпомагане на бизнеса. Какво според Вас е най-добре да се направи от държавата?
Нищо, което да е достатъчно, няма да направи държавата. Хубаво е да се подпомогне бизнеса финансово, но откъде ще се вземат толкова пари, дори и с помощ от ЕС. За мен най-доброто, което ефективно може да се направи, е даване на възможност за разсрочване на вноските по кредите на бизнеса за периода на продължаване на Извънредното положение. Нека да се даде възможност да се отложат или разсрочат задълженията към банките за това време до излизане от него.
След започването на работа на предприятия, цехове, хотели, ресторанти и всякакъв бизнес, който очевидно ще бъде засегнат от кризата, тогава да се изплащат вноските и обслужват задълженията, към банки, данъци и т.н.
Убеден съм, че това положение с пандемията коронавируса Ковид – 19 ще бъде преживяно и затова пожелавам на всички хора повече спокойствие, кураж, търпение и пазене на здравето, за да можем да се собственик на малък хотел и ресторант в Тополовградвърнем към един по-нормален живот.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 30, 2020 14:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.