Игра на любов

Жанета Дановска
От Жанета Дановска декември 9, 2017 08:11

Игра на любов

Акценти

  • Мили момичета! Не залагайте капани на любовта
  • Игрите на любов винаги завършват с драма.

Свързани публикации

Лилия Малахова | превод: презвитера Жанета Дилкова – Дановска

В по-голяма степен тази статия е предназначена за младите момичета. Обаче, смятам, че и мъжете ще намерят нещо полезно. Поредният страдалчески вик за помощ ми подсказа темата.

Ситуацията, в която ме молят да помогна бързо се превърна в класика: Момиче и момче се срещат, момичето жадува за любов и естествено за халка на пръста и хамут на врата. Но «женихът» не се дава, някак си вяло ходи на срещите. Води странни разговори за трудния си характер, за страховете си да не и разбие живота. В края на краищата отношенията умират. Момичето е в истерия: Какво е това?! Аз съм готова на всичко заради него, а той… И какво да правя сега, аз го обичам!!! А той?

Мили момичета! Не залагайте капани на любовта.

Една приятелка се изрази много точно: «Момиченцата вече се раждат с мечтата да се омъжат». Ако искаме да сме честни, така е. Едва прескочили прага на разрешената от закона брачна възраст младите дами се втурват да търсят под дърво и камък своя единствен, страхувайки се, че «няма за всички». В тези свои препускания правят една съдбоносна грешка, която може да им струва по-късно благополучието в семейния живот. Какво се случва?

Щом срещнат младеж, който им харесва, момичетата започват да си играят на любов с него. По принцип, мъжете са устроени така, че в повечето случаи с удоволствие се включват в предложената игра. Но това не означава, че са се влюбили. Просто са отговорили на предложението и наблюдават какво ще се получи.

Без да се усетят, момичетата попадат в капана на собствената си емоционалност и фантазия. Понякога се случват фантастични неща, невъзможни за обяснение от гледна точка на здравия разум. Ситуациите са толкова идентични, все едно излизат от копирна машина: запознават се, два-три пъти са разговаряли на неутрални теми, а младите дами вече искат да се запознаят с родителите му. И не само! Разглеждат сватбени рокли в лъскавите списания. Впрочем, хубаво е, когато въобще са се срещнали. Често познанството е само виртуално. В наличие има само няколко неангажиращи лични съобщения, а тя вече е решила, че това е «единственият», принцът на бял кон, който ще я отведе към олтара.

Нима смятате, че нашите дами са страхливи, не. Те продължават да разиграват партията си, както се казва без да се съобразяват с партньора. Създават си илюзия на любовни отношения. Те толкова отдадено играят на любов, свято вярвайки, че получават взаимност. Звънят първи и канят на среща, подаряват подаръци и устройват изненади. Започват да се грижат за него точно като истински съпруги. С една дума – те са водещите във въпросната връзка. А младежът? Той просто плува по течението.

Длъжна съм да отбележа, че в тези капани попадат мъже, неотличаващи се с волеви характер. Обикновено не им достига мъжество и решителност да кажат: „Мила, прости, но ти не си моят човек.” Страхувайки се да прекрати открито връзката, тези мъже подават сигнали за бедствие. Как изглеждат тези сигнали?

Мъжът, който е решил да се ожени, няма да губи своето и чуждото време, той ще се ожени. Той няма да разказва за лошия си характер. Той ще направи предложение.

Ако мъжът казва, че се страхува да съсипе живота на момичето, то това не означава, че той е загрижен за нея, просто не вижда перспектива в тези отношения. Когато мъжът казва, че има сложен характер, той иска да каже: «Остави ме!»

Как завършват подобни игри? В повечето случаи с раздяла.

Хубаво е, когато тази раздяла се случва преди брака. Момичето ще поплаче няколко месеца, ще се успокои и ще започне нова игра.

По-лошото е, когато мъжът не е намерил сили да скъса и от виртуален любим се е превърнал в съпруг и баща.

Тежко е да се живее с нелюбим човек. Мъжете трудно понасят психологическите трудности, пък и на всичко отгоре се чувстват завоювани. За тях това е оскърбително.Та нали съгласно психологията те са завоевателите. Бракът се превръща в мъчително съвместно жителство, в което и двамата се опират на стената на безизходицата. Щом почувства, че е нелюбима, съпругата се срива, а съпругът, който не намира в себе си сили да скъса и живеещ «заради децата», може да започне да пие или да изневерява.

Игрите на любов винаги завършват с драма. След известно време, мъжът просто не издържа. Той си тръгва. Възможно е през това време да срещне истинската си любов и да намрази съпругата си още по-силно, защото тя ще се окаже препятствие към неговото лично щастие. Следва или трагичен развод, след който жената се чувства измамена: «Правех всичко за него, а той…» или се запазва видимостта на брака, живот «заради децата». Но в този случай съпругата ще трябва да се примирява с любовниците на мъжа си. Във всички случаи тя ще прекара остатъка от живота си без любов, ще се почувства излишна, ненужна, пречеща. От такива отношения не произлиза нищо добро. Децата много тънко чувстват атмосферата на отношенията между родителите. Вие няма да го забележите, те няма да ви споделят, но обезателно ще се отрази върху крехката детска психика.

Разбира се, ако знаехме къде ще паднем, там бихме си постлали. В края на краищата просто не си струва да ходим по тънкия лед с единствената надежда, че няма да пропаднем. Илюзиите са затова – да се разрушават, а семейните отношения не са изключение. Бракът е соната за четири ръце, с две – не се получава.

 

Източник: http://www.matrony.ru/lovushki-dlya-nevest/

Жанета Дановска
От Жанета Дановска декември 9, 2017 08:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 271 817 преглеждания