Идва Трифон Зарезан, а след него Тодоровден

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 31, 2018 15:23

Идва Трифон Зарезан,  а след него Тодоровден

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #4/84, 26 януари - 1 февруари 2018

Свързани публикации

Месец февруари през тази година ще събере в началото и края си два много почитани в тополовградско празника. Трифон Зарезан на първи и Тодоровден на двадесет и четвърти февруари.
За официалното им честване вече се създава организация. За празника на лозарите и винарите ще има една „генерална репетиция” във връзка с провеждането на българо – турския „Фестивал на виното и хляба” на 24 и 25 януари. Там ще се покаже на турските гости, как се празнува денят на св. Трифон в Тополовград.
На 1-ви следващия месец организаторите от клуба „Дар от лозата” към читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894”, самото читалище и община Тополовград се готвят празникът да мине подобаващо, макар че се пада в работен ден – в четвъртък. Инициативният комитет „Тодоровци – Тодор Узунов” вече са в усилена подготовка за поредния „Конски Великден” или иначе казано Тодоровден.
Поради особеностите на християнския празничен календар, свързан с Великден, тази година празникът ще е твърде рано на 24 февруари – събота.
Мястото на провеждането на конската кушия е известно, на хълма „Света Петка”, на изток от Тополовград, а организаторите и зрителите се надават по-малкият зимен брат „Малък Сечко” да ги дари с хубаво време, за да станат празникът и шоуто пълно.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 31, 2018 15:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.