Идва Трифон Зарезан, а след него Тодоровден

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 31, 2018 15:23

Идва Трифон Зарезан,  а след него Тодоровден

Месец февруари през тази година ще събере в началото и края си два много почитани в тополовградско празника. Трифон Зарезан на първи и Тодоровден на двадесет и четвърти февруари.
За официалното им честване вече се създава организация. За празника на лозарите и винарите ще има една „генерална репетиция” във връзка с провеждането на българо – турския „Фестивал на виното и хляба” на 24 и 25 януари. Там ще се покаже на турските гости, как се празнува денят на св. Трифон в Тополовград.
На 1-ви следващия месец организаторите от клуба „Дар от лозата” към читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894”, самото читалище и община Тополовград се готвят празникът да мине подобаващо, макар че се пада в работен ден – в четвъртък. Инициативният комитет „Тодоровци – Тодор Узунов” вече са в усилена подготовка за поредния „Конски Великден” или иначе казано Тодоровден.
Поради особеностите на християнския празничен календар, свързан с Великден, тази година празникът ще е твърде рано на 24 февруари – събота.
Мястото на провеждането на конската кушия е известно, на хълма „Света Петка”, на изток от Тополовград, а организаторите и зрителите се надават по-малкият зимен брат „Малък Сечко” да ги дари с хубаво време, за да станат празникът и шоуто пълно.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 31, 2018 15:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 864 716 преглеждания