Премиерата на книгата „Живот като танц” на Атанас Николов – празник в празника

Сакар нюз
От Сакар нюз май 9, 2018 08:26

Премиерата на книгата „Живот като танц”  на Атанас Николов – празник в празника

Празник в празничното честване на 70-годишнината на танцово изкуство в Харманли стана премиерата на книгата на доайена Атанас Николов. Тя премина при препълнена зала в Културния център на 26 април. Да почетат хореографа – юбиляр се събраха танцьори от всички поколения, негови възпитаници, ръководството на града и много граждани.
Книгата представи нейният редактор и син на хореографа, писателят Георги Николов. Той прочете предговора си към книгата, подкрепяйки твърдението си, че 85-годишният автор е живата история на танцовото изкуство в Харманли.
Юбилярът представи пред публиката схващането си за танца като най-древното изкуство и прочете пасажи от книгата си.
За Атанас Николов като за свой първи учител в хореографията говори проф. Стефан Въгларов, бивш преподавател по народни танци в Спортната академия в София. Почетният гражданин на Харманли и ексзаместник просветен министър Стефан Чернев разказа интересни истории от житейския и творчески път на своя дългогодишен приятел Атанас Николов.
Във второ представяне на „Живот като танц” се превърна изказването на управителя на издателството „Интелексперт – 94”, с чийто знак излиза книгата, доц. д-р Владимир Иванов.
„В тази книга авторът достойно е представил успехите си на творческото поприще, както и някои свои огорчения по пътя към тях, но по-важно е, че книгата ще остане документ за златните години и разцвета на фолклорното танцово изкуство в Харманли. А може да се превърне и в стимул за възраждането на това изкуство”, каза доц. д-р Иванов. Доказателство за думите му бе интересът към книгата и нейната премиера. Авторът прие поздравления от присъстващите, цветя и подаръци. Кметът Мария Киркова подари на Атанас Николов медна гравюра и му пожела дълъг житейски и творчески път.
Автобиографичната книга „Живот като танц” е издадена с финансовата подкрепа на Община Харманли.

Премиерата на книгата се превърна в прелюдия на юбилейния концерт следващата вечер, 27 април, в който неостаряващото си майсторство показаха танцьорите на заслужилия деятел на културата и почетен гражданин на Харманли Атанас Николов.
Тази премиера бе и честването на 85-годишния юбилей на хореографа.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 9, 2018 08:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама