Премиерата на книгата „Живот като танц” на Атанас Николов – празник в празника

Сакар нюз
От Сакар нюз май 9, 2018 08:26

Премиерата на книгата „Живот като танц”  на Атанас Николов – празник в празника

Празник в празничното честване на 70-годишнината на танцово изкуство в Харманли стана премиерата на книгата на доайена Атанас Николов. Тя премина при препълнена зала в Културния център на 26 април. Да почетат хореографа – юбиляр се събраха танцьори от всички поколения, негови възпитаници, ръководството на града и много граждани.
Книгата представи нейният редактор и син на хореографа, писателят Георги Николов. Той прочете предговора си към книгата, подкрепяйки твърдението си, че 85-годишният автор е живата история на танцовото изкуство в Харманли.
Юбилярът представи пред публиката схващането си за танца като най-древното изкуство и прочете пасажи от книгата си.
За Атанас Николов като за свой първи учител в хореографията говори проф. Стефан Въгларов, бивш преподавател по народни танци в Спортната академия в София. Почетният гражданин на Харманли и ексзаместник просветен министър Стефан Чернев разказа интересни истории от житейския и творчески път на своя дългогодишен приятел Атанас Николов.
Във второ представяне на „Живот като танц” се превърна изказването на управителя на издателството „Интелексперт – 94”, с чийто знак излиза книгата, доц. д-р Владимир Иванов.
„В тази книга авторът достойно е представил успехите си на творческото поприще, както и някои свои огорчения по пътя към тях, но по-важно е, че книгата ще остане документ за златните години и разцвета на фолклорното танцово изкуство в Харманли. А може да се превърне и в стимул за възраждането на това изкуство”, каза доц. д-р Иванов. Доказателство за думите му бе интересът към книгата и нейната премиера. Авторът прие поздравления от присъстващите, цветя и подаръци. Кметът Мария Киркова подари на Атанас Николов медна гравюра и му пожела дълъг житейски и творчески път.
Автобиографичната книга „Живот като танц” е издадена с финансовата подкрепа на Община Харманли.

Премиерата на книгата се превърна в прелюдия на юбилейния концерт следващата вечер, 27 април, в който неостаряващото си майсторство показаха танцьорите на заслужилия деятел на културата и почетен гражданин на Харманли Атанас Николов.
Тази премиера бе и честването на 85-годишния юбилей на хореографа.

Сакар нюз
От Сакар нюз май 9, 2018 08:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.