Христо Мутафчиев: “Със сигурност пак ще дойда в Тополовград”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 18, 2016 07:22

Христо Мутафчиев: “Със сигурност пак ще дойда в Тополовград”

Разговор с Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България, гост на 21-то издание на международния театрален фестивал „Велко Кънев”
Господин Мутафчиев, добре дошли в Тополовград! Идвали ли сте друг път тук и чували ли сте за Международния Театралния фестивал на комедийните театри „Велко Кънев”?
Добре заварили. За първи път съм тук. В този регион идвам за не знам кой си път, служил съм в Харманли, но специално в Тополовград идвам за първи път. За фестивала разбира се знам, защото като председател на Съюза на артистите осигурявам една от програмите и подпомагаме провеждането му.

Фестивалът, както е известно, е на любителски театри. Вие намирате ли разлика между играта на този вид театрални състави и играта на професионалните театри на сцената? В чия полза е тя?
Разликата е огромна. И двете страни имат своята адекватна и положителна посока. И ще кажа коя и защо има разлика. В професионалния театър хубавото е, че има средства, които влизат, за да се правят постановки. Защото без пари театър не се прави. В непрофесионалния театър най-хубавото нещо е ентусиазмът, с който излизат да играят колегите. Разликата е в това, че понякога непрофесионалните актьори влизат прекалено дълбоко в изживяванията си и на моменти много преиграват. Това не е, защото нямат талант. Това е, защото не са учили това, което аз съм учил в академията – къде да спра, къде да балансирам поведението си, къде взаимоотношенията са по-важни от моето собствено его. Така че, това е, това са разликите.

Вие присъствахте на предхождащата откриването церемония на площада. Видяхте ентусиазма на хората, които я наблюдаваха, и нетърпението, с което очакват започването на постановките от програмата. Този фестивал е един вид лицето на града и вече е традиция и празник двадесет и една години. Така ли го усетихте и Вие, като празник?
Именно за това говоря и аз, че това е празника на града и градът си чака този ден. От една страна е жалко, че само това е лицето на града, от друга страна е прекрасно, че културата може да бъде лицето му. Защото например лицето на Карлово са розите, а тук е културата и това е много добре.

Къде сега работи актьорът Христо Мутафчиев? Административната работа на председателя на Съюза на артистите отнема ли Ви много време?
В момента съм в Малък градски театър зад канала, където съм от момента, в който се върнах от Пловдив в София. В Народния театър играя едно представление само и то като гост актьор. Играя в пиесата на Стефан Цанев „Духът на поета”, режисирана от Маргарита Младенова, където си партнираме с Валентин Танев и Павлин Петрунов. Административната работа в Съюза на артистите ми отнема почти цялото време. Останалото време ми е времето, в което се забавлявам аз самия и си създавам удоволствие като, излизам на сцената.

Преди няколко години преживяхте тежко заболяване. Това промени ли коренно живота Ви или не? Какво ще пожелаете на жителите на Тополовград и местните театрали в края на нашия разговор?
Коренно не мога да кажа, но със сигурност се промени. Ако нещо коренно се променя, това е на база съзнание, а моето съзнание е прекалено цинично, за да се промени. Това, което мога да пожелая, е едно единствено нещо – да съхранят и подкрепят ентусиазма на хората, които правят този фестивал. А що се отнася до мен, със сигурност пак ще дойда в Тополовград.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 18, 2016 07:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама