Христо Меранзов получи най-високото отличие в държавата

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 13, 2019 08:33

Христо Меранзов получи най-високото отличие в държавата

С орден „Стара планина“ – първа степен, бе отличен почетният гражданин на Харманли ст. н.с. д-р Христо Меранзов. Той му се присъжда за високите професионални успехи, издигането на авторитета на България и приноса му за съвременното развитие на спорта.
На церемонията, състояла се на „Дондуков 2, президентът Румен Радев връчи високи държавни отличия на още трима. На Дончо Папазов, на проф. Цекомир Воденичаров и на генерал-майор от резерва Александър Александров – за техните професионални успехи, издигането на авторитета на България и принос за съвременното й развитие.
„Макар тяхната професионална дейност да се развива в различна среда, те доказаха по безспорен начин, че българинът може да постига успехи на световно ниво, и то в различни области, предизвикващи човешките възможности на върховен предел“, заяви на церемонията по връчването на отличията държавният глава.
От името на наградените Христо Меранзов благодари за признанието. „Ние четиримата, макар и в различни области, сме работили в една обща посока – човека и неговото физическо и интелектуално развитие“, каза той.
Като очерта различните реформи и промени в областта на спорта, господин Меранзов помоли президента да се направи необходимото спортът да се върне на децата и младежта.
Христо Меранзов е роден в Харманли.
От февруари 1958 г. е на щатна работа в спортния отдел на ЦК на ДКМС.
От 1962 до 1980 г. е член на бюрото, зам.-председател и първи зам.-председател на ЦС на БСФС, а от 1980 до 1989 г. е зам.-завеждащ отдел в ЦК на БКП и отговаря за работата по физическото възпитание, спорта и туризма.
Той е дългогодишен зам.-председател и председател на българската, а от 1976 до 1992 г. е член на борда и вицепрезидент на международната федерация по вдигане на тежести.

Ст. н.с. д-р Христо Меранзов е автор е на десетки книги, монографии, статии, между които книгите:

  • „За славата на спорта и честта на родината” /1974/;
  • „Система за олимпийска подготовка” /1976/;
  • „Анализ на програмата и участието на България на олимпийските игри” /1980/;
  • „Българският спорт /2008/, “Златният век на българския спорт” /2012/;
  • „Да върнем спорта на обществото” /2013/.

Господин Меранзов в Харманли помага за разкриване на спортни школи, при построяването на стадиона и залите по борба. С негова помощ е преминала подготовката на най-изтъкнатите харманлийски спортисти за участие на международни състезания, първенства и олимпиади. Някои от тях спечелиха олимпийски медали и такива от еропейски и световни първенства. Това са борците Кирил Петков, Вълко Костов, Бончо Делчев и Димо Костов. Стефан Ботев – щангист.
Негова е и заслугата за безвъзмездното предоставяне от ЦС на БСФС на първите лодки за Гребната база в Харманли.

Снимка: НОВА

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 13, 2019 08:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 905 875 преглеждания