Христо Христов участва на заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район

Лора Величкова
От Лора Величкова март 17, 2016 07:15

Христо Христов участва на заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район

Акценти

  • Представител от Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. запозна присъстващите с новите възможности, които програмата предлага за Югоизточния район.

Свързани публикации

Кметът на община Болярово – Христо Христов присъства на заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточния район (РСР на ЮИР). То се проведе на 10 март в залата на Областна администрация – Стара Загора под председателството на областния управител – инж. Георги Ранов.

Участие взеха представители на министерства, областните управители и кметове на общини от този район, представители на организациите на работодателите и синдикатите, областните администрации, академичните среди на територията на района, на неправителствени организации.

Заседанието започна с определяне на състава на представителите на РСР на ЮИР в Управляващия комитет по проект „Разработване на интегрирана транспортна стратегия в периода до 2030 г.“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това са областният управител кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

Представен бе моделът на община Стара Загора  в модернизирането на градския транспорт. Представител от Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. запозна присъстващите с новите възможности, които програмата предлага за Югоизточния район. По нея са предвидени общо 1 887 587 256 евро. Особено внимание бе отделено на рехабилитацията на железопътния участък Пловдив – Бургас – Фаза 2 с дължина на трасето  294 км. и индикативна стойност на проекта – 676,52 млн.лв.

Представители на фонд ФЛАГ представиха опита и дейността на фонда, както и възможностите за финансиране на инфраструктурни проекти на общините в периода 2014 – 2020 г., чрез финансови инструменти – Jessica, Фонд на фондовете и др. Европейската комисия  залага на разширено използване на финансови инструменти като по-ефективна и устойчива алтернатива за допълване на традиционното финансиране, чрез предоставянето на безвъзмездни средства.

Представител от област Бургас предложи за обсъждане бъдещи проекти на Областна администрация – Бургас.

Следващото заседание на РСР на ЮИР се предвижда да бъде проведено през юни.

Лора Величкова
От Лора Величкова март 17, 2016 07:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.