Христо Христов участва на заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район

Лора Величкова
От Лора Величкова март 17, 2016 07:15

Христо Христов участва на заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район

Акценти

  • Представител от Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. запозна присъстващите с новите възможности, които програмата предлага за Югоизточния район.

Свързани публикации

Кметът на община Болярово – Христо Христов присъства на заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточния район (РСР на ЮИР). То се проведе на 10 март в залата на Областна администрация – Стара Загора под председателството на областния управител – инж. Георги Ранов.

Участие взеха представители на министерства, областните управители и кметове на общини от този район, представители на организациите на работодателите и синдикатите, областните администрации, академичните среди на територията на района, на неправителствени организации.

Заседанието започна с определяне на състава на представителите на РСР на ЮИР в Управляващия комитет по проект „Разработване на интегрирана транспортна стратегия в периода до 2030 г.“ към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това са областният управител кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

Представен бе моделът на община Стара Загора  в модернизирането на градския транспорт. Представител от Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. запозна присъстващите с новите възможности, които програмата предлага за Югоизточния район. По нея са предвидени общо 1 887 587 256 евро. Особено внимание бе отделено на рехабилитацията на железопътния участък Пловдив – Бургас – Фаза 2 с дължина на трасето  294 км. и индикативна стойност на проекта – 676,52 млн.лв.

Представители на фонд ФЛАГ представиха опита и дейността на фонда, както и възможностите за финансиране на инфраструктурни проекти на общините в периода 2014 – 2020 г., чрез финансови инструменти – Jessica, Фонд на фондовете и др. Европейската комисия  залага на разширено използване на финансови инструменти като по-ефективна и устойчива алтернатива за допълване на традиционното финансиране, чрез предоставянето на безвъзмездни средства.

Представител от област Бургас предложи за обсъждане бъдещи проекти на Областна администрация – Бургас.

Следващото заседание на РСР на ЮИР се предвижда да бъде проведено през юни.

Лора Величкова
От Лора Величкова март 17, 2016 07:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама