Христо Дюлгеров: “Мечтата ми е да направя композиция на Индже, Христо Войвода и Кара Кольо”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 15, 2018 08:30

Христо Дюлгеров: “Мечтата ми е да направя  композиция на Индже, Христо Войвода и Кара Кольо”

Господин Дюлгеров, доста време отне изработването на паметника на Кара Кольо. От момента на вземане на решението от Инициативния комитет (ИК) изминаха пет и половина години. Защо стана така?
Ами отне! Отне, защото въпреки желанието паметникът, а и не само този на Кара Кольо, да стане бързо, нещата стават трудно и бавно. Основната причина за това са средствата, всичко е свързано с пари. Един кран да извикаш, защото този голям мраморен блок няма как да бъде вдигнат иначе, искат пари. Мотокар да се потърси, пак работата отива до плащане и така за всичко подред, докато камъкът дойде на мястото, на което ще се работи. Да не забравяме преди това и изработването на макета.
Изобщо, без пари нищо не може да се предприеме, а и тяхното набиране съвсем не е лесна и бърза работа. Трудна и тежка е работата, но е голямо удоволствие да видиш работата си в готов, завършен вид, още повече, когато я работиш със сърце и желание.

Не ми е известно да има снимка на Кара Кольо. Как във Вас се роди идеята, виждането, за точно този образ на легендарния хайдутин и войвода?
Като хора, израснали в този край, още от малки знаем за манастира “Света Тройца”, Каракольовата дупка и истории за неговите подвизи. Той е легендарен за нашия край и някак си от само себе си този образ се изгради в мен и така започнах да го реализирам на паметника. Така си го представях, така го направи, а вече хората ще сверяват своята представа за него с това, което е на паметника, и дано да го харесат.

А самата идея за изработката и поставянето му как възникна? Кой я даде всъщност?
Идеята си беше отдавна в главата ми и тя бе оформена спонтанно в един разговор с кмета Божин Божинов. Той я подкрепи, а след това бе изграден Инициативен комитет. Неговата основна задача бе да осигури необходимите средства и те, макар и доста трудно, се справиха с тази задача – организираха прояви за събирането им, провеждаха срещи, разговори, и упоритостта им доведе до желания резултат. Паметникът е готов и на 6 декември ще бъде откриването му, а в момента се работи по постамента за него.

Мястото, където ще бъде поставен, е известно, работи се и по постамента. Има обаче и друго мнение, основно от хора от Устрем, че мястото му е в района на манастира „Света Троица”.
И там ще направим паметник, по-скоро там ще бъде поставен бюст и това няма да е много далеч във времето. Моята идея е не само за това, да се постави паметник в Тополовград на Кара Кольо. Идеята и мечтата ми е, поне моята тук да се изработи и постави нещо като композиция, която да е в чест на всички, които са дали живота си в този край по време на хайдушкото движение – по-точно на Индже Войвода, Христо Войвода и Кара Кольо – основните фигури по това време в нашия край. Дали това ще стане, времето ще покаже, но сме длъжни и към историята и към националната памет да съхраним спомените за мястото на тези и на други като тях смели хора за идните поколения.

Как и от кого се научи на това изкуство – правенето на скулптури?
Основно и най-вече от покойния наш съгражданин Вълчо Кадиев. При него, така да се каже, чиракувах. Големият урок бе изработването на паметника на Ламбо Бонев, който се намира близо до Пожарната. Така постепенно започнах и сам да работя, като се учих и от други самоуки майстори – каменоделци.
В областта на дърворезбата и живописта учител ми е Иван Димитров. Учил съм се и от Петко Дечев и от други колеги художници. Ето виждаш в момента рисувам икона на Богородица с младенеца. Това е, което мога и с което се занимавам, и ще го правя, докато мога.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев ноември 15, 2018 08:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама