Христина Карчева: “Да бъдеш млад учител изисква не само любов към децата, но и доста смелост и приключенски дух”

Ива Вангелова
От Ива Вангелова октомври 12, 2015 09:58

Христина Карчева: “Да бъдеш млад учител изисква не само любов към децата, но и доста смелост и приключенски дух”

Разкажете за себе си и своята работа до момента? В кое училище и от кой клас деца възпитавате?

Казвам се Христина Карчева, на 25 години, от Харманли. Работила съм една година като възпитател на I клас в НУ „Отец Паисий“, а в момента работя пак като възпитател, но в ПУИ „Петко Р. Славейков“ на III клас. Завърших своето висше образование през 2014 година в Тракийския университет – Стара Загора.

Призвание, занаят или професия е учителството? Може ли всеки да бъде учител?
Призвание е. Трудно всеки става учител. Трябва да го имаш отвътре, да ти е приятно да контактуваш с учениците, да виждаш в тях преди всичко човека. Всяко дете си има качества, то има достойнство и ти си длъжен да се съобразяваш с това. В противен случай нищо добро не те чака.

Какво дава учителската професия и какво взема?
Дава много на този, който се е посветил на нея, защото виждаш как се променят децата, как израстват пред очите ти и се превръщат в зрели хора. Иначе взема много. Взема от ежедневието ти, защото ако не отделяш време за работата си, просто си обречен да не постигаш добри резултати. Лишаваш и семейството, и себе си от време, което е ценно, но без това не би могъл да постигнеш нещо.

Кое е най-важното, за да е един учител добър? Кое Ви мотивира да работите с децата?
Да бъдеш млад учител в България изисква не само любов към децата, но и доста смелост и приключенски дух. Най-важното в една професия е да откриеш себе си. Аз мисля, че съм открила своето призвание да бъда добър учител и това ме мотивира да се развивам и продължавам напред.

Как успявате да овладеете възпитаниците си и да наложите добра дисциплина в клас, за да предизвикате техния интерес?
Всички знаят, че при малките деца дисциплината е много важна и трудно постижима. Най-важното, за да я постигне един учител, е да грабне интереса им още в началото на часа. До голяма степен лично на мен ми помага игровият подход. Така съчетаваме приятното с полезното.

Какви съвети им давате?
С моите ученици, когато сме в междучасие, си говорим много. Ние сме и приятели. Много важно е да спечелиш тяхното доверие. Аз ги съветвам най-често да бъдат добри, отговорни и възпитани деца. Когато чуя от свои ученички „И аз ще стана госпожа като теб“, се радвам, че съм успяла да запаля пламъка на любовта им към учителството.

Каква е Вашата философия по отношение на обучението и работата с деца?
Много е важно всеки да намери верния път до сърцето на всяко едно дете. Аз съм начален учител и работя с малки деца. За мен е важно те да идват с желание на училище, защото не заобичат ли училището от начална възраст, то на по-късен етап няма как да се промени това чувство в тях. Когато виждам, че поставените задачи са изпълнени, както аз, така и родителите са доволни от резултатите, които показват техните деца.

Кое е водещо във възпитанието на детето – семейството, училището, или и двете по равно?
Не могат да се изключат. Няма ли го семейството, училището е недостатъчно. Или пък само семейството също не върши достатъчно работа. За съжаление у нас голяма част от семействата, заради финансови проблеми изоставят децата, отиват на работа в чужбина. Това се отразява на израстването им. Струва ми се, че семейството трябва да отделя повече време за възпитанието на детето. Училището си има опре-делени функции и каквото и да прави, не може да компенсира липсата на семейство. За да има видими резултати, те трябва да вървят ръка за ръка.

Според Вас родителите днес не оставят ли изцяло възпитанието на децата на учителите?
Всеки един родител е различен и всеки има свое виждане за възпитанието на детето си. В училище имаме определен модел на възпитание, а вкъщи родителят сам избира по какъв път и начин да отгледа и възпита своето дете.

Какво според Вас трябва да се промени в образователната система? Ако бяхте министър на образованието, кое ще е първото нещо, което бихте направила?
Не съм аз човекът, който да каже какво трябва и какво не. Ако някой ден ми се предостави възможността да бъда министър на образованието, бих направила доста промени в образователната система. Бих се погрижила и за подобрението на материалните бази. Бих стимулирала учителите, като повиша техните заплати. Сигурно често сте се питали, защо няма млади кадри в училищата? Първо, един учител няма самочувствие, защото не е нормално висшист да получава по-малко възнаграждение от служител със средно образование, давам като пример ресторантьорската сфера. Затова няма млади кадри в образователната система. За да има интерес към една професия, на първо място се гледа възнаграждението, което му се полага, а от там идва и стимулът за работа.

Пожелайте нещо на учениците и колегите си.
Преди всичко да бъдем здрави, бодри, с идеи, с намерения за по-разчупени форми в обучението, полезни и за двете страни на учебния процес. И да гледаме и вървим само напред, да не се предаваме.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова октомври 12, 2015 09:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама