Химическите препарати убиват пчелите

Сакар нюз
От Сакар нюз април 25, 2019 15:21

Химическите препарати убиват пчелите

Акценти

  • Албена Симеонова е ревностен активист за чиста храна и срещу замърсяването на почвите и храните.
  • Член на “Зелено движение”, включена на трето място в листата на “Демократична България”. 

Свързани публикации

Албена Симеонова е председател на асоциация “Био продукти”, браншовата организация за органично земеделие у нас, обхващаща всички био-фермери. Самата тя е био-фермер, отглежда зърнени култури в плевенско, има плодови насаждения за сокове и лозя от които прави био-вино без сулфати, чиято слава вече се носи из цяла България. Ревностен активист за чиста храна и срещу замърсяването на почвите и храните. Член на “Зелено движение”, включена на трето място в листата на “Демократична България”. 

Какъв е проблемът с пчелите в България? 

Същият като по целия свят. В България причината е изцяло в химическите препарати за растителна защита. Неоникотиноидите са препарати за третиране на семена – срещу телен червей и хоботник. Пчелата каца на слънчогледа и използва нектара, напръскан с препарата. Тя не умира веднага, но не може да се върне в кошера, защото се дезориентира. А слънчогледът е основна паша за пчеларството в България.

Добре, не ги ли забраниха опасните пестициди вече? 

От години водим кампания с Фондация за околна среда и земеделие (30 години опит в подкрепа на био-земеделието), заедно с партия Зелено движение (преди Зелените). Участваме в подписка за общоевропейска забрана на неоникотиноидите. Пчеларството е важен поминък у нас, а България е водещ износител на мед. Въпреки това, никой от българските евродепутати не внесе подписката в ЕП. Накрая една депутатка от Малта ни внесе подписката в европарламента. Гласуването там мина повече от успешно, 650 депутата гласуваха за забрана на неоникотиноидите в Европа, почти единодушно. Получи се една от най-успешните кампании, които сме правили. Отделно, забраната обхваща целия ЕС.

В резултат, България също забрани неоникотиноидите, като прие Наредба за опазване на пчелите и дивите опрашители.  Самите препарати са забранени за внос и за продажба – но пак се внася или има останали количества на склад. Позволено е единствено пръскане в оранжерии и опитни полета. Забранено е пръскане на открито, когато цъфтят посевите и денем между 10:00 и 20:00 часа.

Забраната въобще не се спазва в БГ. Няма контрол, и държавата не прави проби. Лабораторните проби са много скъпи, за да ги правят самите пчелари.

Пчеларството е голям поминък в Сакарския край. Има ли опасност за пчелите в Сакар? 

Опасността за пчелите сега е там, където са големите фермери – Свищовско, Добричко, Благоевградско, Балчик. Големите фирми използват друг инсектицид, наречен “Нуреле”. Изключителен тежък препарат, не се препоръчва пръскане по-често от 2 месеца.

Много отровен, да не се пръска в градините, рози, цветя и въобще на места близо до хора и животни!

Обаче големите фермери пръскат по 6 пъти на ден и го месят със захар. Вместо хоботника, това привлича пчелите, които са свикнали на подхранка със захарен сироп. Наредбата не се спазва и мерките за защита на пчелите се правят проформа.

Имаше случай преди пръскане предупреждават кмета в неделя, за да предупреди пчеларите, ама той не работи в неделя – пълна пародия.

Пчеларите от свищовско са завели колективен иск срещу БАБХ и МЗХ, че не контролира спазването на Наредбата. Хората искат от съда обезщетение за отровените им пчелни семейства.

Защо протестираха био-земеделците пред МЗХ миналия месец? 

Липса на всякаква политика у МЗХ. Изглежда все едно правят всичко възможно да убият тоя поминък, био-фермерите и био-производството. Сякаш МЗХ не разбира какви природни дадености има България, какво уникално предимство имаме пред другите земеделци на пазара в Европа.

Конкретният повод беше, че 2 дни преди срока за кандидатстване на субсидии, отнеха акредитацията на сертифициращите лаборатории, които обслужват стотици био-фермери. Така фермерите няма как в оставащите 2 дни да намерят нова сертифицираща организация, че да си подадат документите. Подозирахме корупция в МЗХ сред екипа на бившия министър – някой си беше решил да разкара 2 от лабораториите, за да намести други на тяхно място.

В протеста се включиха и други браншове? 

Да, това бяха производители на плодове и зеленчуци; асоциация на картофопроизводители; „Български пипер“; Българска праскова“, организациите на младите фермери, на био-пчеларите. Причината бе сбърканата политика при насърчаване на производството на плодове и зеленчуци. Ние нямаме никаква протекция на БГ плодове и зеленчуци. Внася се от Полша и Гърция, супермаркетите са пълни с чужда продукция. А тези държави си правят собствен протекционизъм, в полза на техните ферми. В чужбина дори стимулират храненето с био-продукти по училищата, защото е здравословна храна за подрастващите. А у нас само тормоз чрез бюрокрация, много е трудно за малкия семеен фермер да се оправи с всички безумни изисквания и документи.

Протестът имаше успех, от вчера вече имаме зам. министър в МЗХ, който обещаха да представлява интересите на тия браншови организации.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 25, 2019 15:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 771 436 преглеждания