Химическите препарати убиват пчелите

Сакар нюз
От Сакар нюз април 25, 2019 15:21

Химическите препарати убиват пчелите

Акценти

  • Албена Симеонова е ревностен активист за чиста храна и срещу замърсяването на почвите и храните.
  • Член на “Зелено движение”, включена на трето място в листата на “Демократична България”. 

Свързани публикации

Албена Симеонова е председател на асоциация “Био продукти”, браншовата организация за органично земеделие у нас, обхващаща всички био-фермери. Самата тя е био-фермер, отглежда зърнени култури в плевенско, има плодови насаждения за сокове и лозя от които прави био-вино без сулфати, чиято слава вече се носи из цяла България. Ревностен активист за чиста храна и срещу замърсяването на почвите и храните. Член на “Зелено движение”, включена на трето място в листата на “Демократична България”. 

Какъв е проблемът с пчелите в България? 

Същият като по целия свят. В България причината е изцяло в химическите препарати за растителна защита. Неоникотиноидите са препарати за третиране на семена – срещу телен червей и хоботник. Пчелата каца на слънчогледа и използва нектара, напръскан с препарата. Тя не умира веднага, но не може да се върне в кошера, защото се дезориентира. А слънчогледът е основна паша за пчеларството в България.

Добре, не ги ли забраниха опасните пестициди вече? 

От години водим кампания с Фондация за околна среда и земеделие (30 години опит в подкрепа на био-земеделието), заедно с партия Зелено движение (преди Зелените). Участваме в подписка за общоевропейска забрана на неоникотиноидите. Пчеларството е важен поминък у нас, а България е водещ износител на мед. Въпреки това, никой от българските евродепутати не внесе подписката в ЕП. Накрая една депутатка от Малта ни внесе подписката в европарламента. Гласуването там мина повече от успешно, 650 депутата гласуваха за забрана на неоникотиноидите в Европа, почти единодушно. Получи се една от най-успешните кампании, които сме правили. Отделно, забраната обхваща целия ЕС.

В резултат, България също забрани неоникотиноидите, като прие Наредба за опазване на пчелите и дивите опрашители.  Самите препарати са забранени за внос и за продажба – но пак се внася или има останали количества на склад. Позволено е единствено пръскане в оранжерии и опитни полета. Забранено е пръскане на открито, когато цъфтят посевите и денем между 10:00 и 20:00 часа.

Забраната въобще не се спазва в БГ. Няма контрол, и държавата не прави проби. Лабораторните проби са много скъпи, за да ги правят самите пчелари.

Пчеларството е голям поминък в Сакарския край. Има ли опасност за пчелите в Сакар? 

Опасността за пчелите сега е там, където са големите фермери – Свищовско, Добричко, Благоевградско, Балчик. Големите фирми използват друг инсектицид, наречен “Нуреле”. Изключителен тежък препарат, не се препоръчва пръскане по-често от 2 месеца.

Много отровен, да не се пръска в градините, рози, цветя и въобще на места близо до хора и животни!

Обаче големите фермери пръскат по 6 пъти на ден и го месят със захар. Вместо хоботника, това привлича пчелите, които са свикнали на подхранка със захарен сироп. Наредбата не се спазва и мерките за защита на пчелите се правят проформа.

Имаше случай преди пръскане предупреждават кмета в неделя, за да предупреди пчеларите, ама той не работи в неделя – пълна пародия.

Пчеларите от свищовско са завели колективен иск срещу БАБХ и МЗХ, че не контролира спазването на Наредбата. Хората искат от съда обезщетение за отровените им пчелни семейства.

Защо протестираха био-земеделците пред МЗХ миналия месец? 

Липса на всякаква политика у МЗХ. Изглежда все едно правят всичко възможно да убият тоя поминък, био-фермерите и био-производството. Сякаш МЗХ не разбира какви природни дадености има България, какво уникално предимство имаме пред другите земеделци на пазара в Европа.

Конкретният повод беше, че 2 дни преди срока за кандидатстване на субсидии, отнеха акредитацията на сертифициращите лаборатории, които обслужват стотици био-фермери. Така фермерите няма как в оставащите 2 дни да намерят нова сертифицираща организация, че да си подадат документите. Подозирахме корупция в МЗХ сред екипа на бившия министър – някой си беше решил да разкара 2 от лабораториите, за да намести други на тяхно място.

В протеста се включиха и други браншове? 

Да, това бяха производители на плодове и зеленчуци; асоциация на картофопроизводители; „Български пипер“; Българска праскова“, организациите на младите фермери, на био-пчеларите. Причината бе сбърканата политика при насърчаване на производството на плодове и зеленчуци. Ние нямаме никаква протекция на БГ плодове и зеленчуци. Внася се от Полша и Гърция, супермаркетите са пълни с чужда продукция. А тези държави си правят собствен протекционизъм, в полза на техните ферми. В чужбина дори стимулират храненето с био-продукти по училищата, защото е здравословна храна за подрастващите. А у нас само тормоз чрез бюрокрация, много е трудно за малкия семеен фермер да се оправи с всички безумни изисквания и документи.

Протестът имаше успех, от вчера вече имаме зам. министър в МЗХ, който обещаха да представлява интересите на тия браншови организации.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 25, 2019 15:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.