Харманлийски скулптор съживи Бай Ганьо

Милена Митева
От Милена Митева май 30, 2014 09:10

Харманлийски скулптор съживи Бай Ганьо

Акценти

  • Преминаващите жители се радват, снимат се с комичния герой. Фигурата е атракция за селото, което очаква още повече гости, които да го оживят.

Свързани публикации

Най-известният герой на Алеко Константинов – Бай Ганьо, оживя от ръцете на харманлийския скулптор Тамер Халил. Неговата фигурална композиция вече може да се види пред розоварната на етнографски комплекс “Дамасцена“. Тя е поръчка от собственика на етнографския музей в Скобелево.
Официалното му представяне се състоя на 23-ти май, петък, в с. Скобелево, общ. Павел Баня, където е поставен известният герой. Там присъстващите разбраха, че първоначално той е направил глинения модел, от който е излята бронзовата отливка, тежаща  200 кг. Работата по бронзовата скулптура на Бай Ганьо продължи девет месеца. След като „излиза”  от леярната, композицията е готова, а идеята видимо осъществена.
Майсторът – Тамер Халил, възпитаник на Великотърновския университет, споделя от къде се е вдъхновил за реализиране на творбата. „Идеята на композицията е, човек минавайки през комплекса, да поседне до него, да отдъхне, да побистрят политиката и келепира от нея, да побъбрят за гюла, докато си чака мускалите, с благовонната течност.“
Преминаващите жители се радват, снимат се с комичния герой. Фигурата е атракция за  селото, което очаква още повече гости, които да го оживят.
Регионът, в който е поставен героят на Алеко, се слави като производител на розово масло, а Бай Ганьо е най-известният литературен герой, търгувал със скъпата есенция.
Затова жителите очакват двете неща да допринасят за благодат на селото. Техният призив бе: „Нека всеки дошъл, за да си купи от чудната есенция, да види й най-големият й търговец, а всеки „запознал“ се с него, да не пропусне да си купи от нея.“

Милена Митева
От Милена Митева май 30, 2014 09:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.