Харманлийски скулптор съживи Бай Ганьо

Милена Митева
От Милена Митева май 30, 2014 09:10

Харманлийски скулптор съживи Бай Ганьо

Акценти

  • Преминаващите жители се радват, снимат се с комичния герой. Фигурата е атракция за селото, което очаква още повече гости, които да го оживят.

Свързани публикации

Най-известният герой на Алеко Константинов – Бай Ганьо, оживя от ръцете на харманлийския скулптор Тамер Халил. Неговата фигурална композиция вече може да се види пред розоварната на етнографски комплекс “Дамасцена“. Тя е поръчка от собственика на етнографския музей в Скобелево.
Официалното му представяне се състоя на 23-ти май, петък, в с. Скобелево, общ. Павел Баня, където е поставен известният герой. Там присъстващите разбраха, че първоначално той е направил глинения модел, от който е излята бронзовата отливка, тежаща  200 кг. Работата по бронзовата скулптура на Бай Ганьо продължи девет месеца. След като „излиза”  от леярната, композицията е готова, а идеята видимо осъществена.
Майсторът – Тамер Халил, възпитаник на Великотърновския университет, споделя от къде се е вдъхновил за реализиране на творбата. „Идеята на композицията е, човек минавайки през комплекса, да поседне до него, да отдъхне, да побистрят политиката и келепира от нея, да побъбрят за гюла, докато си чака мускалите, с благовонната течност.“
Преминаващите жители се радват, снимат се с комичния герой. Фигурата е атракция за  селото, което очаква още повече гости, които да го оживят.
Регионът, в който е поставен героят на Алеко, се слави като производител на розово масло, а Бай Ганьо е най-известният литературен герой, търгувал със скъпата есенция.
Затова жителите очакват двете неща да допринасят за благодат на селото. Техният призив бе: „Нека всеки дошъл, за да си купи от чудната есенция, да види й най-големият й търговец, а всеки „запознал“ се с него, да не пропусне да си купи от нея.“

Милена Митева
От Милена Митева май 30, 2014 09:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама