Харманлийски скулптор извая статуя на великия княз Павел

Милена Митева
От Милена Митева април 10, 2018 09:42

Харманлийски скулптор  извая статуя на великия  княз Павел

Скулптура на великия княз Павел Александрович Романов ще бъде поставена в центъра на Павел баня. Тя е изработена от харманлийския скулптор Тамер Халил, който е автор на още две бронзови статуи – на Алеко и Бай Ганьо, поставени в комплекс Дамасцена, край Казанлък. Творецът получи предложението за проекта за княз Павел от община Павел баня, на която по исторически данни той се явява основоположник.
Монументът ще бъде открит по повод 140-та годишнина на града (2018 г). Решението да се изработи и постави бронзов монументален паметник на основоположника на Павел баня е взето на сесия на Общинския съвет през юни 2017 г.
„Проектът стартира през юни, с моята работа като скулптор, която продължи около 3 месеца, с моделирането в глина на 240 сантиметровата пластика и завърши в края на септември 2017 година. Тогава свалихме силиконовите и гипсови калъпи на глинената творба. Тя бе отлята в най-добрата леярна за художествено леене на Балканите – Марковстудио, в кв. „Требич” в София!”, сподели скулпторът.
„Фигурата на княз Павел тежеше 400 кг в глина. През месец март 2018 година бронзовата скулптура бе готова, отлята, патинирана и готова за монтиране. Тежи около половин тон и е висока 235 см. Постаментът, на който ще се постави фигурата, ще бъде с диаметър 10 метра, в идеално кръгла форма, а самият княз ще е на около 2 метра над земята.
Цялостната идейна композиция със свитък (декрет) в ръка казва: „Тук ще има град – каза и посочи великият княз!”, допълва професионалистът.

Тамер Халил е професионален скулптор. Той е завършил факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Велико Търново. Той се занимава с този вид изкуство откакто е приключил обучението си през 2003 г.

Историята разказва: Велик княз Павел Александрович Романов (1860-1919 г) 6-тия, най-малък син на всеруския император, Александър II (Цар Освободител) и 8-то му дете, от неговата първа съпруга – императрица Мария Александровна. Неговото раждане е отпразнувано с преименуването на град Павлодар в Казахстан. Павел Александрович постъпва в руската армия и се издига до генерал-адютант, но остава известен като галантен, религиозен и земен човек. По време на руско-турската освободителна война, едва 17 годишен е талисман на елитния хусарски полк на Негово Величество и слизайки под Балкана се установява в района на днешния град Павел баня и по исторически данни се явява и негов основоположник.
В продължение на много години Павел Александрович живее в изгнание във Франция. Все пак царският двор реабилитира Павел и той се завръща в Царское село. През 1915 г. царят удостоява Олга и децата им с титлите княз. След като болшевиките заграбват властта, Павел и негово семейство срещат ужасни мъчения. Цялото им имущество е конфискувано, те живеят под непрестанен тормоз и през март 1918 г. синът му Владимир е изпратен в изгнание в Урал, където е екзекутиран на 18 юли 1918 г. в минните тунели близо до град Алапаевск.
На 29 януари 1919 г. Павел е преместен в Петропавловската крепост и през първите часове на деня е разстрелян заедно с братовчедите си княз Дмитрий Константинович, Николай Михайлович и Георги Михайлович.

Милена Митева
От Милена Митева април 10, 2018 09:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.