Харманли, Тополовград и Хасково ще се включват в „Часът на земята“

Сакар нюз
От Сакар нюз март 24, 2018 07:16

Харманли, Тополовград и Хасково ще се включват в „Часът на земята“

В рамките на един час, сградата на Община Харманли ще бъде с изключено фасадно осветление на 24 март, събота, от 20.30 до 21.30 часа. По този начин градът ни ще се включи в най-голямата природозащитна инициатива, по време на която хора от цял свят символично спират осветлението, за да привлекат вниманието към спешната нужда от действия срещу климатичните промени. По традиция, „Часът на земята“ се провежда в последната събота на месец март. Мотото на кампанията в България тази година е „Свържи се с природата“ и фокусът е опазване на биоразнообразието. На много места в страната ще бъде ограничено фасадното осветление на административните сгради. Всеки жител на общината също може да покаже съпричастността си към проблема с климатичните проблеми, като в рамките на един час на 24 март, от 20.30 до 21.30 часа загаси осветлението в дома си.

Община Тополовград се присъединява към Десетото поредно издание на глобалната инициатива Часът на Земята.
Областна администрация Хасково също ще се включи. Светлините на администрацията на Областния управител на Хасково ще бъдат угасени. По този начин държавната администрация в Хасково ще изрази подкрепата си за инициативата Часът на Земята 2018.
Часът на Земята е световна инициатива, която привлича вниманието на хората към проблемите на околната среда и им дава възможност да заемат активна позиция за решаването им. Тя се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората са изразили своята воля за справяне с климатичните промени, като загасили осветлението в домовете си. В рамките на 1 час са притъмнили и фасадите на знакови сгради и културни паметници.
За няколко години „Часът на Земята“ стана най-популярната международна природозащитна инициатива, с участници от над 170 държави и над 7000 града, правителства и бизнеси – обединени в общи действия за справяне с климатичните промени и опазване на природните ресурси на планетата.
Тази година темата е „Свържи се с природата“ и фокусът е опазване на биоразнообразието.
В България кампанията се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават все повече. Миналата година в инициативата взеха участие 110 града, както и институции, бизнеси и медии.

На 25 март в 3,00 часа през нощта се въвежда лятното часово време, информира институтът по метрология. Часовниците ще бъдат преместени с един час напред. На 28 октомври ще стане връщането към астрономическото време в 4,00 часа през нощта. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час назад.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 24, 2018 07:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 129 885 преглеждания