Хараламби Мочев: „Има проблем с автобусните линии и превози за населението. Усилено търсим решение.“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 26, 2020 08:32

Хараламби Мочев: „Има проблем с автобусните линии и превози за населението. Усилено търсим решение.“

зам.-кмет на община Тополовград

Господин Мочев, показваме Ви това писмо на жители на общината, в което хората поставят въпроса за спирането на много автобусни линии и на практика липсата на автобусен транспорт в общината, както и за линии извън нея. Как точно стоят нещата през погледа на Общинската администрация?
Такъв проблем действително има и той възникна от няколко месеца. Линии се закриват от фирмата превозвач с мотива, че са крайно нерентабилни и губещи. Това доведе до силно редуциране и почти спиране на превоза на пътници към селищата в общината и към други посоки извън нея – така, както се посочва в писмото на тези наши съграждани. Нашата община попада в списъка на междуселищните автобусни линии, свързващи малки населени места в планински и/или гранични райони, за които се отпуска субсидия за автобусните превози.
От 2016 г. насам обаче субсидиите към община Тополовград намаляват постоянно, за да се стигне през миналата 2019 година до липсата и на 1 лев субсидиране. Отправихме писмо с питане да МРРБ, МТИТС и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в София, защо е така.
От там получихме отговор, че има промени в наредбата за субсидиране на този вид превози на пътници и това е причината, за да се получи това положение – спиране на субсидирането, което пряко се отразява на автобусните превози в общината или по-точно на липсата им. Още повече, че общината има сключен договор с местна фирма – превозвач, който изтича след две години, както се посочва и в отговора на институциите, които запитахме. Фирмата е както знаят хората в общината „Карат – Стоянови“ ООД. За съжаление ние няма как да компенсираме липсата на това субсидиране за губещите линии.

Това не може да продължава по този начин, защото населението на общината страда. Търсите ли решение на проблема?
Разбира се, че усилено търсим начини и сме наясно, че положението е тежко. Решение търсим в разговори и настояване пред горепосочените институции, в диалог с фирмата превозвач, с търсене на други форми за справяне с това положение. Лошото е това, че всичко се случи в твърде неблагоприятен момент и въвеждане на извънредното положение в страната във връзка с коронавируса.
Надявам се все пак в близките няколко месеца да намерим приемливото за общината и нейните жители решение и да излезем от тази крайно неприятна ситуация за всички – жители и администрация. Пак казвам, усилено работим в тази посока и съм уверен, че решението ще дойде скоро.

Благодаря Ви господин Мочев, ние ще следим положението и редовно ще информираме жителите на общината с надеждата нещата да се променят към по-добро.
Обръщаме се и към ръководството на „Карат – Стоянови“ ООД, на което предоставяме възможността да изразят своето становище за спирането на автобусните линии на страниците на вестника.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 26, 2020 08:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама