Гроздовата реколта може да пострада от многото летни дъждове

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 18, 2018 10:09

Гроздовата реколта може  да пострада от многото  летни дъждове

Силно дъждовното доскоро лято, което в началото радваше земеделските производители, напоследък започна да ги притеснява. Макар че от двадесетина дни не е валяло, многобройните лозари в районите на Тополовград, Орешник и Капитан Петко войвода, където са съсредоточени основните масиви, с тревога следят състоянието на гроздето. Лозарите не смогваха да пръскат, а понякога и дори да влязат в лозята, поради разкаляната почва от многото валежи. Въпреки полаганите грижи по лозята се забелязва кафяво и сиво гниене, както и разпукването на гроздовите зърна, особено на по-рано зреещите сортове – „Брестовица”, „Перла” и др.
Такова е, даже и по-лошо, положението и по домашнте лози /асмалъците/.
В по-добро състояние са винените сортове, каза пред „Сакарнюз” Николай Узунов, собственик и производител на грозде и вино.
Други лозари споделиха, че, спазвайки указанията на специалистите, са пръскали със съответните препарати до 10 пъти, но въпреки това има доста повредено грозде, което започва да гние далеч преди да започне да зрее. Такива са десертните сортове и домашните лози.
Стопаните се надяват, че, след като третират масивите, ще могат да разчитат на стабилизиране и съхранение на очертаващата се като добра по количество гроздова реколта засега.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 18, 2018 10:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама