Гроздоберът в Тополовградски регион е в пълен ход

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 26, 2019 14:39

Гроздоберът в Тополовградски регион е в пълен ход

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #35/164, 27 септември – 3 октомври 2019 г.

Свързани публикации

С пълна сила върви гроздоберът в Тополовградска община. Това се наблюдава най-вече за лозовите масиви в землищата на града и селата Орешник и Капитан Петко войвода.
Потърсихме мнението на Николай Узунов, един от най-големите производители на грозде и вино в общината за цените, изкупуването, качеството на гроздето и други неща свързани с гроздобера. Според него цените на белите грозда, най значимото като количество, от които е това от сорта „Ркацители“ варират около 60 ст. за килограм. Червените или черните сортове, както ги наричат местните хора, като „Каберне“ и „Мерло“ се продават с 10 ст. по-скъпо.
Организирана кампания по изкупуването на гроздето няма. Разчита се на търговци, прекупвачи и дребни купувачи на количества за собствени нужди.
Големи винарни от рода на “Карнобат” и “Пещера”въобще не се интересуват от местната продукция.
За качеството на гроздето господин Узунов каза, че сериозно е повлияла маната, която е оказала негативно отражение при тези стопани, които не са могли да вземат навременни мерки. Като цяло, обобщи той, неприбрано и непродадено грозде няма да остане по лозите, за разлика от миналата година. Причината за това е, че тази година произведената по негова информация и преценка продукция е по-малко от миналата година и в по-голямата си част все пак е с добри качества.

Снимка: Интернет

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 26, 2019 14:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.