Грипната вълна масово напълни спа комплекси

Милена Митева
От Милена Митева януари 25, 2019 11:01

Грипната вълна масово напълни спа комплекси

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #3/132, 25 - 31 януари 2018 г.

Свързани публикации

Стотици хора напълниха спа комплексите, възползвайки се от грипната епидемия.
Вълната, която заля страната през последния месец даде шанс на много хора да си отпочиват и лекуват в малки и големи курортни селища. За „Сакарнюз“ това потвърдиха от рецепциите на хотели в Хисар, Девин, Казанлък, Добринище, Велинград, Стара Загора.
Според управителите най-често посетителите са от Пловдивска и Хасковска област.
За работодателите отсъствието на служители от работа се оказа неприятно, тъй като този отпуск не е бил плануван.
Във вторник от РЗИ – Хасково, обявиха грипна ваканция за цяла Хасковска област. От 23 до 28 януари учебните занятия за учениците са прекратени.
Това решение са взели здравните инспектори след среща с личните лекари, на която е станало ясно, че заболеваемостта от грип се увеличава. На срещата са присъствали и от РУО – Хасково, които съобщили, че от учебни занятия отсъстват много деца.
Детските градини ще продължат да работят с режим на „засилен филтър“.
В сила влизат и противоепидемични мерки за снижаване на заболеваемостта, като са преустановени дейностите на детски и женски консултации, профилактични имунизации и реимунизации, профилактични прегледи. Преустановят се също така плановите операции и свижданията в лечебните заведения за болнична помощ.
От РЗИ съветват да се избягват затворени пространства, където се събират много хора, често проветряване на помещенията, където престояват повече хора, избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце. Носенето на маска възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. Препоръчва се заболелите да търсят своевременно медицинска помощ и да се избягва самолечение, а общопрактикуващите лекари да назначават своевременно антивирусна терапия.

От 24 януари епидемия е обявена в Кърджали и Видин, с които общият брой на засегнатите области става 16. Увеличава се и броят на хората с усложнения вследствие на грипа. Областите в предепидемична обстановка са Плевен, Русе и Кюстендил.
Грипната епидемия взе й няколко жертви. При последните два случая 5-годишно дете почина в реанимацията на Благоевградската болница вследствие на пневмония, развита след грип. Детето било прието в лечебното заведение в неделя. Починало е на другия ден – 21 януари, съобщават националните медии.
При втория случай момче на една година е починало след усложнение от вирусна инфекция. Инцидентът е станал в Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен, съобщава БТА. Детето е докарано на 22 януари в изключително тежко състояние с дихателна недостатъчност – състояние, почти несъвместимо с живота, както е пояснил лекарят.
Медиците са се борили за живота му около 15 часа, но не са успели да го спасят. Според лекарите инфекцията се е развила много бързо.

снимка: Интернет

Милена Митева
От Милена Митева януари 25, 2019 11:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 442 984 преглеждания