Грипът все повече пълни болницата

Милена Митева
От Милена Митева февруари 10, 2016 11:00

Грипът все повече пълни болницата

Болницата на Харманли вече втора седмица е препълнена. Това се дължи на грипът, който започна да заразява все повече хора в началото на този месец. При някои от случаите има усложнения, което налага приемането в болница.
Според д-р Тихомир Тенев потокът на засегнатите е от началото на миналата седмица. „Грипът е типичен с болки, температури и втрисане. Протича в продължение на седмица“, допълва специалистът.
Той обясни, че е имало някои доста тежки случаи с повръщане, а пациентите са били хоспитализирани за стабилизиране със системи. От началото на месеца случаите на пневмонии са няколко, два от тях са приети в четвъртък, 4 февруари.
Според медицинското лице хората, които имат и допълнителни увреждания от страна на диабет, сърдечно съдова система прекарват грипът по-трудно. Доктор Тенев сподели и за случай, в който дете с високи показатели на кръвната захар е прието в Окръжна болница на Хасково, за да се избегне евентуално усложнение.
В учебните заведения случаите на грипни заболявания също не са малко. В детските градини броят на децата, които посещават занятия е намален. През изминала седмица плюс за по-големите ученици бе междусрочната ваканция, която ги предпази от контакти.
„И двете отделения на болницата са пълни“, обясни управителят на болницата д-р Чанкова. „Ние обслужваме пациенти от Тополовград, Маджарово и Симеоновград“, допълни тя.
Относно въпроса, който вълнува обществото за намаляване на леглата по болничните заведения, д-р Чанкова обясни, че според неофициалните данни, които служителите на болницата имат, се очаква намаляване на леглата в област Хасково. Управителят на „МБАЛ – Харманли“ добави още, че ще се дава възможност за разкриване на легла, но за тях са необходими специалисти, каквито в областта няма. Д-р Чанкова обясни, че в цялата страна болниците имат нужда от легла за лечение на тежко оперираните и инфарктните случаи, както и други усложнения, при които пациентите имат нужда от продължително настаняване за лечение. „Ние имаме готовност да разкриваме още болнични легла за продължително лечение и в тях пациентите ще бъдат проследявани. Това е възможно само, ако се намери финансиране от клиничните пътеки. Досега по тях в Националния рамков договор нямаше такава възможност“, обясни специалистът.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 10, 2016 11:00
Напиши коментар

1 Коментар

  1. калитко февруари 10, 18:26

    А ваканция няма ли да има? В гимназията и ебола да има, няма кой да ги пусне. Дори и 99% да са болни има 1%, които са зубъри и те ще ходят дори и да са болни. Такива хора могат да умрат на училище в името на учението. И така както преди 4-5 години, когато дадоха 1-2 дена ваканция, но вече след като свърши епидемията, обаче сега не ми се вярва.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.