Грипът все повече пълни болницата

Милена Митева
От Милена Митева февруари 10, 2016 11:00

Грипът все повече пълни болницата

Болницата на Харманли вече втора седмица е препълнена. Това се дължи на грипът, който започна да заразява все повече хора в началото на този месец. При някои от случаите има усложнения, което налага приемането в болница.
Според д-р Тихомир Тенев потокът на засегнатите е от началото на миналата седмица. „Грипът е типичен с болки, температури и втрисане. Протича в продължение на седмица“, допълва специалистът.
Той обясни, че е имало някои доста тежки случаи с повръщане, а пациентите са били хоспитализирани за стабилизиране със системи. От началото на месеца случаите на пневмонии са няколко, два от тях са приети в четвъртък, 4 февруари.
Според медицинското лице хората, които имат и допълнителни увреждания от страна на диабет, сърдечно съдова система прекарват грипът по-трудно. Доктор Тенев сподели и за случай, в който дете с високи показатели на кръвната захар е прието в Окръжна болница на Хасково, за да се избегне евентуално усложнение.
В учебните заведения случаите на грипни заболявания също не са малко. В детските градини броят на децата, които посещават занятия е намален. През изминала седмица плюс за по-големите ученици бе междусрочната ваканция, която ги предпази от контакти.
„И двете отделения на болницата са пълни“, обясни управителят на болницата д-р Чанкова. „Ние обслужваме пациенти от Тополовград, Маджарово и Симеоновград“, допълни тя.
Относно въпроса, който вълнува обществото за намаляване на леглата по болничните заведения, д-р Чанкова обясни, че според неофициалните данни, които служителите на болницата имат, се очаква намаляване на леглата в област Хасково. Управителят на „МБАЛ – Харманли“ добави още, че ще се дава възможност за разкриване на легла, но за тях са необходими специалисти, каквито в областта няма. Д-р Чанкова обясни, че в цялата страна болниците имат нужда от легла за лечение на тежко оперираните и инфарктните случаи, както и други усложнения, при които пациентите имат нужда от продължително настаняване за лечение. „Ние имаме готовност да разкриваме още болнични легла за продължително лечение и в тях пациентите ще бъдат проследявани. Това е възможно само, ако се намери финансиране от клиничните пътеки. Досега по тях в Националния рамков договор нямаше такава възможност“, обясни специалистът.

Милена Митева
От Милена Митева февруари 10, 2016 11:00
Напиши коментар

1 Коментар

  1. калитко февруари 10, 18:26

    А ваканция няма ли да има? В гимназията и ебола да има, няма кой да ги пусне. Дори и 99% да са болни има 1%, които са зубъри и те ще ходят дори и да са болни. Такива хора могат да умрат на училище в името на учението. И така както преди 4-5 години, когато дадоха 1-2 дена ваканция, но вече след като свърши епидемията, обаче сега не ми се вярва.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама