Градимир Градев: „Село Левка е столицата на белошипите ветрушки в страната“

Милена Митева
От Милена Митева август 10, 2018 10:04

Градимир Градев: „Село Левка е столицата на  белошипите ветрушки в страната“

Господин Градев, увеличава ли се броят на птиците в сравнение с изминалите години?
От 2014 година до сега числеността на птиците постепенно се повишава и през 2018-та имаме рекорд на регистрирани птици – над 40 гнездящи двойки. За да продължат нашите усилия по опазването и възстановяването на белошипата ветрушка в страната, германската фондация Euronature подкрепи нашите усилия през 2018 година с обезпечаването на ежедневните грижи за птиците. Все пак това е една нова, млада колония и са необходими съпътстващи грижи и в тази връзка във вторник, 31 юли, освободихме шест млади белошипи ветрушки в района на колонията, които да подсилят и заздравят съществуващата от около 40 двойки. Тя е най-голямата численост на белошипи ветрушки в България. Спокойно можем да наречем, че село Левка е столицата на белошипите ветрушки в страната.

Колко са птиците, завърнали се след миграция?
Тази година са дошли над 120 птици. Разбираме тази численост благодарение на пръстените, с които са маркирани. На няколко от тях са поставени различни предаватели и радио предаватели и сателитни. Разбира се, най-модерни са сателитните предаватели и те ни показаха пътя на миграцията на тези птичета, като за момента не се знаеше къде мигрират птиците от България. Тези малки птички, които тежат около 150 грама, ги оборудваме и екипираме с предавателчета, които тежат от 2 до 5 грама и когато птицата отива до Африка, Нигерия и Чад, предавателят ни изпраща данни от там, докато се върне отново да гнезди в село Левка, Сакар планина, където е и модулът.

Какво може да се види в демонстрационната зала на „Зелени Балкани“ в Левка?
В селото е изграден Център за природозащитни дейности на сдружение „Зелени Балкани“. В него има модул за адаптация и освобождаване на белошипи ветрушки. Това е един много рядък вид сокол, за който доскоро се считаше, че е изчезнал в България. Преди 5-6 години „Зелени Балкани“ изпълни специален проект по програма Life на ЕС и възстанови гнезденето на тези редки птици в България.
В спасителния център на „Зелени Балкани“ също има размножаваща се група. Всички птички, които освобождаваме по стандартната методика, са така наречените приемни гнезда и пристигат тук на 20-дневна възраст и са като малки пухчета. Първите птици дойдоха от Алмендралехо, Испания.
Може да се види пейзаж, типичен за Сакар, с негови обитатели. Не можем да пропуснем и царския орел, който е най-важният и характерен за тази планина, един от най-редките орли в България и гнезди само в няколко страни в нашия континент. Той също по-добно на белошипите ветрушки ловува само на открити територии. Храна са му гризачи, лалугер или различни мишки.

Наясно ли са хората колко ценни са белошипите ветрушки?
В предпроектните проучвания, които правихме, местните хора ни разказваха как при строеж на нова къща в един от четирите краища са слагали гърненце, за да осигурят място за гнездене на белошипата ветрушка. Хората още от миналото са осъзнали, че тези птици са естествен помощник в земеделието, защото те се хранят с насекоми, дребни гризачи и помагат за опазването на реколтата. Също така, когато няма места загнездене, те влизат в различни пукнатини на сгради или изоставени селскостопански постройки и там загнездват.

 

Милена Митева
От Милена Митева август 10, 2018 10:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама