Гласуваха ново престъпление: Затвор до 10 години за споделено пътуване

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 19, 2020 07:24

Гласуваха ново престъпление: Затвор до 10 години за споделено пътуване

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 43/927, година XVII, 13 - 19 ноември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Народното събрание одобри през миналата седмица окончателно промените в Наказателния кодекс, според които, при извършване на обществен превоз на пътници без разрешително, ще се налага от 2 до 5 години затвор.
Ако има сговор и фалшификация на документи, наказанието ще стига до 10 години лишаване от свобода, включително глоба от 5 до 15 хиляди лева, може да се стигне и до конфискация на до половината от имуществото на провинилите си.
Моторното превозно средство, с което са извършвани нелегалните превози, ще се конфискува.
Промените предизвикаха множество коментари за прекалено строгите наказания. „За убийство по непредпазливост се дава по-малко наказание, отколкото вие налагате за возенето на двама души в автомобил“, заяви в Парламента народният представител на социалистите Иван Иванов.. Според него това е наказателна репресия, с която от ГЕРБ пораждат цял нов клас обществени проблеми. „Вие искате да угодите на транспортния бранш, но по този начин не решавате проблема, а само го прехвърляте на прокуратурата“, заяви той.

„Приемането на важните текстове стана типично по даникириловски

– през преходните разпоредби на…“ Кодекса за търговското мореплаване, се казва в позиция на „Зелено движение“, изпратена до медиите. „ГЕРБ обяснява, че така удрят нелегалните таксиметрови услуги. Всъщност вкарват в сивата зона групите в социалните мрежи за общи пътувания и споделяне на разходите за тях. Услугата в тези групи е предпочитана, защото е бърза и на добра цена. В същото време е чудесна и за природата, и за пестенето на ресурси. Четирима човека в една кола е по-добре от един“, заявиха те.
Според“ Зелените“ колкото и да се опитват, депутатите не могат да спрат новите технологии. Припомнят, че през 2015 година те забраниха услугата UBER. От години водят борба за силни регулации и върху отдаването на стаи и апартаменти за краткосрочен наем. Вероятно с идеята да помагат на големите хотелиери и таксиметрови компании, е мнението на организацията.
Според народния представител на социалистите – Иван Иванов, с приемането на тези текстове ще се промени цялостната теория за наказателно право и се налага наказание с несъизмерима тежест.

„Санкции за споделено пътуване не се въвеждат с приетите промени в НК

Това каза пред „Телеграф медиа“ депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. „Въведохме наказателна отговорност за нерегламентиран обществен превоз на пътници, което е сериозен проблем, за който ни сигнализират от Асоциациите на превозвачите.
„Не целим да спрем споделеното пътуване, увери заместник-председателят на парламентарната Комисия по транспорта и депутат от ГЕРБ Станислав Иванов. Коментира, че те засягат само нарушителите, които извършват транспортни услуги без лиценз, преследвайки финансова облага. „Споделеното пътуване не е обществен превоз. Обществен превоз на пътници е, когато се извършва с икономическа облага“, разясни Иванов. Според него практиката за споделено пътуване ще остане, а промените целят единствено да пресекат практиката да се извършва транспортна услуга без лиценз за превозвач.

До предложението за поправките в Наказателния кодекс се стигна след срещата на превозвачите с премиера Бойко Борисов през януари и заплахата от масови протести. На нея им беше обещано намаляване на тол-таксите, промяна в начина на субсидирането на превозите и премахване на нерегламентираните превози.
„Държавата дава 30 млн. лева за превозвачите. Как ще ги дадем тези пари, след като не сме запушили всички дупки и всички пробойни в законодателството? Правим го сега, защото е спешно“, каза в Народното събрание Станислав Иванов от ГЕРБ.

Превозвачи дават пример за нерегламентирано пътуване

Става дума за онези хора, които използват факта, че разполагат с автомобил или бус, и извършват целенасочено превоз на пътници от точка А до точка Б. Например дестинацията София – Бургас, или София – Пловдив. За тази услуга взимат определена сума от всеки пътник, далеч по-малка от това, което пътникът би платил с обичайните автобусни линии.
Според превозвачи, на подобни шофьори не им се налага да минават психотест, а автомобилите им не подлежат на същия сериозен технически контрол, както при оторизираните превозвачи. Да не говорим, че не плащат и данъци на държавата за изкараните пари, с което дразнят управляващите.
Превозвачите многократно са изразявали недоволството си спрямо подобни нелегални таксита и при управлението на предходния кабинет се опитаха да прокарат същите промени.

Президентът  наложи вето

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента разпоредби от промените в Кодекса на търговското корабоплаване, през чиито заключителни разпоредби бяха променени и Наказателният кодекс и Законът за автомобилните превози, съобщават от пресцентъра на Президентството.
Промените бяха гласувани на второ четене в края на октомври и бяха вкарани в закона от депутата от ГЕРБ Иглика Събева. Според тях всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз, подлежи на наказание от 2 до 5 години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата
“Преследването на „сивата икономика“ трябва да става с механизмите на правовата държава – прецизни нормативни актове, приети в предвидим и открит законодателен процес”, посочва Радев.

Потенциални престъпници

Години наред управляващите не успяха да решат един стар проблем, а именно нерегламентираните превози, при които физическо лице с бус или кола превозва група хора от точка А до точка Б срещу пари с цел генериране на печалба.
Към момента за нарушението са предвидени административни санкции – глоба от 2000 лв. и спиране на автомобила от движение за 6 месеца. Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ обаче няма правомощия да спира леки автомобили с до 7+1 места, като това може да се случи само съвместно с МВР, тъй като е необходимо разпитването на пътниците. Доказването на този тип нарушения е трудно, като обикновено се разчита на свидетелски показания.
„От 4 години сме подали 530 сигнала на Автомобилна администрация, МВР и т.н“, обяснява пред „Капитал“ Симеон Милушев, главен секретар на Националното сдружение на автобусните превозвачи, като по думите му за последните 10 години няма никакво развитие по проблемите на превозвачите.
Mеждувременно нещата се усложниха с развитието на споделената икономика. „Цялата държава се крие зад споделените пътувания“, казва господин Милушев.
Официалната позицията на всички е, че никой не е срещу споделените пътувания, а срещу тези, които обявяват маршрут в даден час за дадена сума, което се повтаря периодично. На практика обаче така се обявяват и споделени пътувания в социалните мрежи. Тоест единствената разлика ще може да се прави по линията на генерирането на печалба. Тук обаче остава въпросът как ще бъдат изчислявани разходите.
Сега според Милушев с криминализирането на дейността ще могат да се използват специални ра-зузнавателни средства за разследването на престъплението.
Така разписан законът обаче най-вероятно ще генерира основно страх, че всеки би могъл да бъде проверяван като потенциален престъпник.

Използвани са материали от „Капитал“ и „Медиапул“

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 19, 2020 07:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама