Героят от VI-ти конен полк – Антон Каблешков

Сакар нюз
От Сакар нюз август 13, 2018 07:15

Героят от VI-ти конен полк – Антон Каблешков

Паметник на подпоручик Антон Недков Каблешков и на 8 български войници от 6-ти конен полк, загинали в Балканската война при гара Урли край Одрин на 25.10.1912 г. Фотография от Балканската война от 1913 г. Пловдив.
Подпоручик Антон Недков Каблешков е роден през 1891 г. в Пловдив и е сродник на героят от Априлското въстание от 1876 г. Тодор Каблешков. Прадядото на Антон Каблешков – Недко, е брат на дядото на революционера Тодор Каблешков.
Подпоручик Антон Каблешков е офицер от I ескадрон от VI конен полк от Харманли, с който участва в Балканската война и се сражава край Одрин.
На 21 години като командир на взвод в полка на 25.10.1912 г. повежда смела кавалерийска атака срещу укрепена турска позиция при жп гара Урли, Одринско, по жп линия Димотика-Одрин. Водената от него част под силен обстрел нахлува в галоп сред позицията на противника и го помита. Но той пада убит заедно с 8 войници. Погребан е с високи почести при с. Кулаклъ, Димотишка околия.
Текст на паметната плоча:
“ПРѢДЪ ТАЗИ МОГИЛА НА 25.X.1912 г. ВЪ КОННАТА АТАКА НА I ЕСКАДРОНЪ ОТЪ VI КОНЕНЪ ПОЛКЪ ПАДНАХА УБИТИ:
Подпоручк. А. Каблешковъ, кон. Грудю Ройдевъ, Хубинъ Стайковъ, Георги Трифоновъ, Костадинъ Христовъ, кон. Къню Юрдановъ, Иванъ Димовъ, Гьорчинъ Николовъ, Иван Петковъ.“

Източник: Фейсбук страница на Янко Гочевъ

Сакар нюз
От Сакар нюз август 13, 2018 07:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама