Героят от VI-ти конен полк – Антон Каблешков

Сакар нюз
От Сакар нюз август 13, 2018 07:15

Героят от VI-ти конен полк – Антон Каблешков

Паметник на подпоручик Антон Недков Каблешков и на 8 български войници от 6-ти конен полк, загинали в Балканската война при гара Урли край Одрин на 25.10.1912 г. Фотография от Балканската война от 1913 г. Пловдив.
Подпоручик Антон Недков Каблешков е роден през 1891 г. в Пловдив и е сродник на героят от Априлското въстание от 1876 г. Тодор Каблешков. Прадядото на Антон Каблешков – Недко, е брат на дядото на революционера Тодор Каблешков.
Подпоручик Антон Каблешков е офицер от I ескадрон от VI конен полк от Харманли, с който участва в Балканската война и се сражава край Одрин.
На 21 години като командир на взвод в полка на 25.10.1912 г. повежда смела кавалерийска атака срещу укрепена турска позиция при жп гара Урли, Одринско, по жп линия Димотика-Одрин. Водената от него част под силен обстрел нахлува в галоп сред позицията на противника и го помита. Но той пада убит заедно с 8 войници. Погребан е с високи почести при с. Кулаклъ, Димотишка околия.
Текст на паметната плоча:
“ПРѢДЪ ТАЗИ МОГИЛА НА 25.X.1912 г. ВЪ КОННАТА АТАКА НА I ЕСКАДРОНЪ ОТЪ VI КОНЕНЪ ПОЛКЪ ПАДНАХА УБИТИ:
Подпоручк. А. Каблешковъ, кон. Грудю Ройдевъ, Хубинъ Стайковъ, Георги Трифоновъ, Костадинъ Христовъ, кон. Къню Юрдановъ, Иванъ Димовъ, Гьорчинъ Николовъ, Иван Петковъ.“

Източник: Фейсбук страница на Янко Гочевъ

Сакар нюз
От Сакар нюз август 13, 2018 07:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.