Георги Николов с десета книга – стихове на библейска тематика

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 2, 2018 09:19

Георги Николов с десета книга – стихове на библейска тематика

Акценти

 • Елка Няголова казва за книгата: „Дори когато фриволно смесва персонажи и събития и чете по своему библейските знаци, поетът търси Вярата. Своята. Защото истинската вяра не е гологан, който можеш да изгубиш през джоба на душата си... Не е и камбана, която шумно напомня за себе си.”

Свързани публикации

Поетът и белетрист Георги Николов посрещна новата година с нова книга, десета по ред. „Пръст в раната” е томче със стихове на библейска тематика. Изданието е на „Славянската литературна и артистична академия” – Варна, редактор е нейният създател и председател Елка Няголова.

В авторецензия на корицата на книгата авторът казва: „ Тази книга е опит да се разкрие Божият замисъл за човека и човешкият за Бога.” Попространно за „Пръст раната” говори литературният критик Росица Кунева. „Много въпроси задава новата книга на Георги Николов, на някои от тях се опитва да даде отговор, на други – оставя сами да стигнем до него. Прецизно структурирана в своята вътрешна логика, тя обединява теми от Стария и Новия Завет. Прави го хармонично и убедително – най-вече чрез необикновеното вглеждане в историите на Каин и Авел, Исаак и Авраам, Ной, Мойсей, и Исус Навин, Давид и Соломон. Това са емблематични старозаветни имена, върху които се крепи вярата на юдеите, но също и на християните. Защото едното е продължение на другото. Именно тук е силата на тази компактна в замисъла си книга. Всичко в този свят – човешки и божествен – е свързано. Всеки един от „героите“ е слаб по своему и се съмнява. Като Тома Неверни, който слагайки пръст в раната на възкръсналия Христос, казва: „Това е само стигма“. Но в същото време, без дори да знае, езичникът се превръща в християнин, както това се случва с Пилат, обявил смъртната присъда на Божия син и с римските войници, проболи с копието си Христос. Впечатляващи със своята лиричност са стихотворенията за Саломе и Мария Магдалена, за Блудния син и Йосиф.”

В следговор на тази оригинална книга редакторът Елка Няголова пише: „Дори когато фриволно смесва персонажи и събития и чете по своему библейските знаци, поетът търси Вярата. Своята. Защото истинската вяра не е гологан, който можеш да изгубиш през джоба на душата си… Не е и камбана, която шумно напомня за себе си.”

Книгата излезе от печат в навечерието на Рождество Христово, макар и с издателски знак за 2018 година. Тя е седмата стихосбирка на Георги Николов и общо негова десета книга, заедно с прозата му.

Корицата на книгата

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 2, 2018 09:19
Напиши коментар

1 Коментар

 1. ха-ха-ха януари 2, 18:16

  Комунист със стихове на библейска тематика.
  Поетът кога ли се е запознал с библейските истории? Когато съпартийците му следяха посещенията на хората в църквата или по-късно.
  / той може да не е бил следен и вярата да му е вътрешно убеждение/

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

 • 9 443 020 преглеждания