Гърците унищожават българските книжа в църквата в Дедеагач

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 11, 2017 21:05

Гърците унищожават българските книжа в църквата в Дедеагач

Препечатано от вестник “Беломорец”, бр. 117-11 от 4 май 1942 година.
Из дневника на бившия кмет на Дедеагач – Коста Митев през нашия и междусъюзническия режим.*
31.VII.
В общината се яви една делегация от гърци – новодошли търговци и еснафи, водени от околийския началник, аптекар от гр. Кавала. Предишния ден били при губернатора г. Вамбакас в гр. Гюмюрджина. За това донесоха официално писмо, с което Вамбакас нарежда до общинската управа – „искането на делегацията да бъде немедлено изпълнено – именно: всички общински дюкяни, бр. 38, наети настоящем от наематели българи, наема макар платен за година, наети чрез търг и договори, дюкяните да се отнемат от българите наематели административно, без да им се връща предплатения наем и без обезщетение.
Същото ще изпълни и финансовият началник с държавните сгради, дадени на българи – наематели. Дюкяните да се дадат на гърци под наем, без наем – безплатно”.
Нареждането прието. Веднага се пристъпи към действия, изгонването на българите наематели, при предупреждение, че който доброволно, веднага не напусне дюкяна, ще бъде интерниран или изпратен на заточение. Българите бяха наели въпросните дюкяни и сгради от току що сменената Междусъюзническа французка власт и при всички юридически и правни изисквания, Закона за задълженията и договорите пр. Божем Вамбакос по професия е юрист! Това ще рече гръцко национално правосъдие!
5.VI.
С Хаджи Сафет бей, бивш български народен представител, бях повикан във военната разузнавателна секция. Капитан от секцията сне самоличността ми. Нареди всеки ден да се явяваме на „парон”, лично разписване в секцията. Заявихме, че сме официални представители на съответните правителства.
6.VI.
Арестуваха българските първенци Зюмбюл Ралев, Петър Мончев, Георги Сапунджиев и др. Обискираха се къщите им за оръжие – безрезултатно, но пък задължиха да се явяват на „парон”.
7.VI.
Днес пристигна командующ армията, ген. Ем. Замраканис, другар на Венизолос от Критското въстание от близкото минало. Яви се официално в общината, заяви, обръщайки се към мене, че войската ще покровителствува българския елемент в окупираната област.
8.VI.
В общината се получи писмо № 135 от щаба на войската, с което се нарежа, че е предстояще да напусна града. Обясних на командира Замбракокис, че престояването ми е в съгласие с съответните правителства, респективно губернатора Вамбакас – Гюмюрджина
9.VI.
Гръцките власти заеха българската прогимназия. Унищожиха всички книжа на библиотеката. Настаниха една нестроева рота в прогимназия.
10.VI.
Предприе се общо обе-зоръжаване от войската над българите по селата, града и българската махала. В последната начина на претърсване е небивало строг. Прилагат се нелепости, особено към жените и децата. По заповед присъствам. Никакво оръжие не се намери, освен един ръждясал войнишки нож в дома на Никола Баръмов, за който го глобиха 1 000 дрехми.
11.VI.
Българинът А.П. от село Бадама се оплака, че предната вечер няколко войника нападнали семейството му. Градоначалника, на когото се оплака, го възнаграждава с няколко камшика.
13.VI.
Постовите войници в с. Бадама и около гара Бадама се разбягват през нощта. Някои пристигат и в града и съобщават, че са били нападнати от комити? Оказа се, че чакалите, които са десетки и се намират в близката гора, със свойственото детско виене станали причина за бягството на 40 – 50 войници.
14.VI.
Предприето е общо реквизиране на всички добитъци на българите в околията за нуждите на войската. Действа се безпощадно. Днес бях изненадан от група пълновъзрастни младежи в крайморските бани, които ме замеряха с камъни и противонародни песни.
15.VI.
От щаба на армията се изпрати една команда от 100 души, съставена от черкези – арменци, докарвани от Мала Азия. На групата са дадени неограничени права да тормозят всичко българско в селата. Нещастното българско население сигурно ще изживее и други свирепи невиделици, защото по всичко се вижда кръвожадността на свирепите азиатски хитреци и готовността им за безчинства.
16.VI.
Единственият останал български свещеник Попчев от Ени-кьой е заставен да служи в църквата на гръцки език, макар нито той, нито населението знае гръцки език.
17.VI.
Градоначалникът Георги Гаврилакис, от родното село на Венизелос, село Хания (Крит) ми обясни, че ако не престана да се застъпвам за несправедливите арести на българите, които масово се разкарват, ще бъде екстерниран и пр.
18.VI.
Общинският лекар Долмас подаде рапорт, който с факти излага, че градът е наводнен от разни зарази – предимно венерически. За този рапорт последва уволнението на лекаря.
20.VI.
Днес, точно срещу общината „старото билидие“, бившият хотел „София“, с разрешение от градоначалството се откри публичен дом. Това било право на градоначалството да открива такива домове, където намери за добре, независимо, че е близо и в съседство на общинското управление.
20.VI.
Българската църква се отвори, книжата се унищожиха и поставиха да квартируват войници.
21.VI.
Двама войника хванали жената на българина Б.К. от Ени – кьой, на чешмата до старите турски гробища и я обесчестили публично в присъствието на маловръстни.
22.VI.
Назначен е за полицейски началник с особени неограничени права Кочо Данаилитис от гр. Пловдив с района да действа по всички български села, който досега се бе отличил със своята свирепост в града по обиски.
23.VI.
Новодошлите гърци отказват да плащат каквито и да е данъци, понеже облагането ни било продължение на българската система, прилагана досега от френското управление.
*Тъй като не е отбелязана годината, когато са правени записките, се предполага, че описаните събития са се случили през 1923, 24, или 25 година.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 11, 2017 21:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 926 011 преглеждания