Фестивалът на хляба и виното – пореден празник в Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 12, 2018 10:41

Фестивалът на хляба и виното – пореден празник в Тополовград

Наситени със събития бяха 24 и 25 януари в Тополовград, когато се провеждаше Фестивалът на хляба и виното.
Той бе пореден етап от изпълнението на проект „Мрежа за трансгранично сътрудничество в областта на туризма „Тополовград – Пинархисар“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg -ПП България – Турция 2014 – 2020. Водещ партньор по проекта е читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“ и партньор – община Пинархисар, Република Турция.
През първия ден участниците посетиха лозовите масиви край Тополовград, където домакините разказаха и представиха традиционния обичай „Трифон Зарезан“. Там актьорът – самодеец Стамо Стамов и танцьорът от състава „Луди – млади” към читалището Мартин Пъстрилов зарязаха лозята по стар обичай и нарекоха годината да е на берекет. Гостите от Пинархисар с удоволствие се включиха в демонстрирания им обичай, зарязаха лозята, направиха си венец от лозовите пръчки и се хванаха на хорото. От страна на гостите присъстваха Йомюрлю Динчер – зам.-кмет на Пинархисар, Хюсню Уз, началник на полицейско управление на град Пинархисар и Салим Алемдар – представител на област Къркларели.
Официални гости от страна на домакините на проявата бяха Васил Сяров, председател на ОбС Тополовград, Наско Стоянов, зам.-кмет на общината Тополовград, Красимира Ятакчиева – началник на отдел „Хуманитарни и социални дейности“, Трифон Ламбов – председател на Настоятелството на читалището и ръководител на проекта, и Тодор Колев – председател на Клуб „Дар от лозата – Тодор Узунов“.
За доброто настроение допринесоха и танцьорите – самодейци от състава за народни танци „Луди млади“ с ръководител Тодорка Бурналова.
На другия ден – 25 януари, групата участници във Фестивала на хляба и виното от Пинархисар посетиха село Срем, където съставът за автентичен фолклор при читалище „Изгрев – 1927“, с ръководител Йонко Гинев, представи традиционния обичай „Месене на хляб“ с характерната за тях отдаденост за запазване и съхраняване на традиционните български обичай и елементи от някогашния български бит. В изключително интересно и емоционалното представяне с песни, посветени на празника Трифон Зарезан, участва и кметът на село Срем Маргарита Сулева.
От българска страна официални гости бяха Красимира Ятакчиева и Трифон Ламбов. Ръководството на проекта благодари на жителите на село Срем и на фолклорния състав за гостоприемството и интересното и автентично представяне но обичая, а господин Ламбов връчи плакет на фестивала на местните самодейци.
В следобеда на 25 януари в рамките на Фестивала в Тополовград се проведоха три събития. От 15,00 ч. на площад „Освобождение” в центъра на града пред присъстващите домакини, гости и много граждани бе открита фотоалея „Богатствата на трансграничния регион „Тополовград – Пинархисар“. Тя бе открита от г-н Трифон Ламбов, а лентата прерязаха заедно официалните лица от домакините и гостите. Присъстващите разгледаха експозицията, в която бяха представени най-добрите туристически обекти от културно-историческото наследство и природните забележителности на двете общини.
От 15.30 часа в Малкия салон на читалището бе открито изложението на обредни хлябове и вино. За него дойде и завеждащият консулската служба в Генералното консулство на Република България в Одрин Мюзеян Узунова. Изложението бе открито от Трифон Ламбов, а председателят на Клуб „Дар от лозата – Тодор Узунов” приветства домакини и гости и разказа накратко за лозарството и винарството в общината.
Отчетени бяха и резултатите от поетичния конкурс „Любов и вино”, а господин Ламбов връчи плакети на фестивала. Такива той даде и на производители на хлебни изделия и други производни от брашно на производители от двете общини и на винари и лозари. Много тополовградчани и гостите опитаха вина и хлебни продукти, произведени в Тополовград и Пинархисар.
Вечерта от 17.30 ч. програмата на фестивала завърши с българо-турски концерт в Големия салон на читалището, в който участваха певицата от Пинархисар Бирче Олуз и съставите от читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894”, който се превърна в спектакъл за радост и удоволствие на присъстващите в залата домакини, гости и много граждани на Тополовград. Поздрав и цветя от името на кмета на общината Божин Божинов към участниците в концерта поднесе госпожа Ятакчиева, а Трифон Ламбов връчи плакети на изявилите се в него. Накрая на сцената се зави голямо право българско хоро, на което се хванаха домакини и гости и много от присъстващите в залата.
Участниците в проекта и от двете страни са сигурни, че проектът ще допринесе за развитието на туризма и културните връзки в региона, опознаването на хората от двете общини, създаване на нови приятелства и създаване на възможност за реализиране на нови проекти и обмен в тази сфера.
Така завърши Фестивалът на Хляба и виното в Тополовград, който се превърна в поредния празник за сакарския град.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 12, 2018 10:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 657 007 преглеждания