Фестивалът на хляба и виното – пореден празник в Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 12, 2018 10:41

Фестивалът на хляба и виното – пореден празник в Тополовград

Наситени със събития бяха 24 и 25 януари в Тополовград, когато се провеждаше Фестивалът на хляба и виното.
Той бе пореден етап от изпълнението на проект „Мрежа за трансгранично сътрудничество в областта на туризма „Тополовград – Пинархисар“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg -ПП България – Турция 2014 – 2020. Водещ партньор по проекта е читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“ и партньор – община Пинархисар, Република Турция.
През първия ден участниците посетиха лозовите масиви край Тополовград, където домакините разказаха и представиха традиционния обичай „Трифон Зарезан“. Там актьорът – самодеец Стамо Стамов и танцьорът от състава „Луди – млади” към читалището Мартин Пъстрилов зарязаха лозята по стар обичай и нарекоха годината да е на берекет. Гостите от Пинархисар с удоволствие се включиха в демонстрирания им обичай, зарязаха лозята, направиха си венец от лозовите пръчки и се хванаха на хорото. От страна на гостите присъстваха Йомюрлю Динчер – зам.-кмет на Пинархисар, Хюсню Уз, началник на полицейско управление на град Пинархисар и Салим Алемдар – представител на област Къркларели.
Официални гости от страна на домакините на проявата бяха Васил Сяров, председател на ОбС Тополовград, Наско Стоянов, зам.-кмет на общината Тополовград, Красимира Ятакчиева – началник на отдел „Хуманитарни и социални дейности“, Трифон Ламбов – председател на Настоятелството на читалището и ръководител на проекта, и Тодор Колев – председател на Клуб „Дар от лозата – Тодор Узунов“.
За доброто настроение допринесоха и танцьорите – самодейци от състава за народни танци „Луди млади“ с ръководител Тодорка Бурналова.
На другия ден – 25 януари, групата участници във Фестивала на хляба и виното от Пинархисар посетиха село Срем, където съставът за автентичен фолклор при читалище „Изгрев – 1927“, с ръководител Йонко Гинев, представи традиционния обичай „Месене на хляб“ с характерната за тях отдаденост за запазване и съхраняване на традиционните български обичай и елементи от някогашния български бит. В изключително интересно и емоционалното представяне с песни, посветени на празника Трифон Зарезан, участва и кметът на село Срем Маргарита Сулева.
От българска страна официални гости бяха Красимира Ятакчиева и Трифон Ламбов. Ръководството на проекта благодари на жителите на село Срем и на фолклорния състав за гостоприемството и интересното и автентично представяне но обичая, а господин Ламбов връчи плакет на фестивала на местните самодейци.
В следобеда на 25 януари в рамките на Фестивала в Тополовград се проведоха три събития. От 15,00 ч. на площад „Освобождение” в центъра на града пред присъстващите домакини, гости и много граждани бе открита фотоалея „Богатствата на трансграничния регион „Тополовград – Пинархисар“. Тя бе открита от г-н Трифон Ламбов, а лентата прерязаха заедно официалните лица от домакините и гостите. Присъстващите разгледаха експозицията, в която бяха представени най-добрите туристически обекти от културно-историческото наследство и природните забележителности на двете общини.
От 15.30 часа в Малкия салон на читалището бе открито изложението на обредни хлябове и вино. За него дойде и завеждащият консулската служба в Генералното консулство на Република България в Одрин Мюзеян Узунова. Изложението бе открито от Трифон Ламбов, а председателят на Клуб „Дар от лозата – Тодор Узунов” приветства домакини и гости и разказа накратко за лозарството и винарството в общината.
Отчетени бяха и резултатите от поетичния конкурс „Любов и вино”, а господин Ламбов връчи плакети на фестивала. Такива той даде и на производители на хлебни изделия и други производни от брашно на производители от двете общини и на винари и лозари. Много тополовградчани и гостите опитаха вина и хлебни продукти, произведени в Тополовград и Пинархисар.
Вечерта от 17.30 ч. програмата на фестивала завърши с българо-турски концерт в Големия салон на читалището, в който участваха певицата от Пинархисар Бирче Олуз и съставите от читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894”, който се превърна в спектакъл за радост и удоволствие на присъстващите в залата домакини, гости и много граждани на Тополовград. Поздрав и цветя от името на кмета на общината Божин Божинов към участниците в концерта поднесе госпожа Ятакчиева, а Трифон Ламбов връчи плакети на изявилите се в него. Накрая на сцената се зави голямо право българско хоро, на което се хванаха домакини и гости и много от присъстващите в залата.
Участниците в проекта и от двете страни са сигурни, че проектът ще допринесе за развитието на туризма и културните връзки в региона, опознаването на хората от двете общини, създаване на нови приятелства и създаване на възможност за реализиране на нови проекти и обмен в тази сфера.
Така завърши Фестивалът на Хляба и виното в Тополовград, който се превърна в поредния празник за сакарския град.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 12, 2018 10:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.