FAA разреши на Boeing 737 Max да лети отново

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 18, 2020 22:11

FAA разреши на  Boeing 737 Max да лети отново

Акценти

  • Роднини на хора, загинали при катастрофите, не са убедени, че Макс е в безопасност.
  • Те обвиниха Boeing, че крие критични дизайнерски характеристики от FAA.

Свързани публикации

След близо две години и две смъртоносни катастрофи, Федералната авиационна администрация на САЩ (Federal Aviation Administration – Bulgarian translation FAA) разреши на Боинг 737 Max да лети. Това съобщава Associated Press.

FAA е обявила решението си рано в сряда, заявявайки, че това е направено след „цялостен и методичен“ 20-месечен процес на преглед.

Регулаторите по целия свят „приземиха“ Макс през март 2019 г. след катастрофата на самолет на Ethiopian Airlines. Това се случи по-малко от пет месеца, след като друг Макс, полетен от Lion Air на Индонезия, се потопи в Яванско море. Убити бяха 346 пътници и членове на екипажа в двата самолета.

Шефът на Федералната авиационна администрация Стивън Диксън подписал заповед за отмяна на приземяването. Американските авиокомпании ще могат да летят с Max, след като Boeing актуализира критичен софтуер и компютри на всеки самолет, а пилотите преминат обучение в полетни симулатори.

От FAA заявили, че решението им е взето в сътрудничество с регулаторите на авиационната безопасност по целия свят.

Този ход е след изчерпателни изслушвания на конгреса за катастрофите, които доведоха до критики към FAA за небрежен надзор и Boeing за бързането да внедри нова софтуерна система, която поставя печалбите над безопасността и в крайна сметка доведе до уволнението на нейния главен изпълнителен директор.

Компанията е променила софтуера, така че не повтаря многократно носа на самолета, за да противодейства на евентуално аеродинамично спиране. Boeing също трябва да промени и начина, по който проводниците се насочват към опашката на стабилизатора на опашката.

След новината акциите на Boeing поскъпнаха с 3,5% до 217,38 долара в началото на търговията в сряда. Това е около половината от рекордното ниво от 440,62 долара за всички времена, достигнато на 1 март 2019 г., само дни преди етиопската катастрофа, но много над коритото от 95 долара през март, когато пандемията предизвика големи смущения в пътуванията и световната икономика.

Продажбите на Boeing на нови самолети спаднаха поради кризата на Макс и пандемията на коронавируса. Поръчки за повече от 1000 самолета Max бяха анулирани или премахнати от изоставането на Boeing тази година. Всеки самолет има цена на стикер от 99 до 135 милиона долара, въпреки че редовно авиокомпаниите плащат по-малко.

Близо 400 самолета Max бяха в експлоатация по целия свят, когато бяха заземени, а оттогава Boeing построи и съхрани още около 450. Всички трябва да преминат поддръжка, преди да могат да летят.

Пилотите трябва също да преминат обучение на симулатор, което не се изисква при въвеждането на самолета. Хансман каза, че обучението за квалифицирани 737 пилоти не трябва да отнема много време, тъй като Boeing е отстранил софтуерни проблеми.

Роднини на хора, загинали при катастрофите, не са убедени, че Макс е в безопасност. Те обвиниха Boeing, че крие критични дизайнерски характеристики от FAA. „Летящата публика трябва да избягва Макса“, каза Майкъл Стумо, чиято 24-годишна дъщеря загина при втората катастрофа. „Сменете полета си. Това все още е по-опасен самолет от другите съвременни самолети. “

Европейският авиационен регулатор, Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз, заяви, че ще коментира публично плановете за освобождаване на Max за полет и очаква да финализира план до началото на следващата година. Някои държави от ЕС също ще трябва да вдигнат свои собствени известия за заземяване. Регулаторите в Канада и Китай все още правят свои собствени прегледи.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 18, 2020 22:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама