Ежедневни навици, които съсипват гръбнакът

Сакар нюз
От Сакар нюз март 11, 2018 08:41

Ежедневни навици, които съсипват гръбнакът

Акценти

  • Работата на компютър или на бюро е сред най-увреждащите за гръбнака.

Свързани публикации

Гръбнакът е много важна носеща част от скелета. Без него сме изгубени. Той държи тялото ни изправено и понася невероятно големи тежести през целия живот. За съжаление, гръбнакът е крехък механизъм, който се руши при някои вредни навици.
Кои са ежедневните привички, които разрушават гръбнака?

Вашата тренировка или липсата на такава
Хубаво е да тренирате, но ако не изпълнявате упражненията абсолютно правилно, те ще увредят гръбначния стълб. Тоталната липса на физическа активност също е пагубна за гръбнака. Той има нужда от постоянни корекции в позата, за да остане здрав и силен.

Пушите
Може да звучи, че пушенето няма нищо общо със здравето на гръбнака, но не е така. В тютюневия дим се съдържа голям брой вредни вещества, които потискат кръвообращението и намаляват количеството кислород. Това косвено уврежда гръбнака и предизвиква заболявания.

Отказали сте се от млечните продукти
Млечните продукти са много богати на калций, а той отговаря за плътността и здравината на костите. Ако по някаква причина сте ограничили или спрели консумацията им, може да страдате от липса на калций.

Лоша поза
Работата на компютър или на бюро е сред най-увреждащите за гръбнака. Седналата поза предполага несъзнателно изкривяване на гърба. Седенето 8 часа на ден е пагубно за гръбначния стълб.

Свръхупотреба на слънцезащитен крем
Защитата от вредните UV-лъчи е важна, защото те предизвикват не само стареене, но и рак на кожата. Прекалената употреба на слънцезащитен крем обаче крие риск от дефицит на жизненоважния за костите витамин D.

Смартфонът ви
Употребата на смарт устройствата предполага извиване на врата надолу. Това изкривява гръбнака в най-горната му част, което се отразява по всеки прешлен надолу по протежението му.

Начинът, по който вдигате децата и домашните си любимци
В моментите, в които посягаме да вдигнем определена тежест, можем да засегнем сериозно гръбнака и да предизвикаме притискане на нерв или разместване на прешлени.
За да запазим гърба здрав трябва да внимаваме с всяко действие или бездействие, които извършваме, защото заболяванията на гръбначния стълб могат сериозно да увредят начина ни на живот.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 11, 2018 08:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама