Европейската комисия реши да регистрира европейска гражданска инициатива

Сакар нюз
От Сакар нюз март 8, 2019 14:09

Европейската комисия реши да регистрира европейска гражданска инициатива

Европейската комисия реши да регистрира европейска гражданска инициатива, наречена „Europe CARES — приобщаващо качествено образование за деца с увреждания“.

Целта на инициативата е да се гарантира правото на приобщаващо образование за деца и възрастни с увреждания в рамките на Европейския съюз. В нея се посочва, че над 70 милиона граждани на ЕС имат увреждане, а 15 милиона деца имат специални образователни потребности и че много от тях са изправени пред огромни пречки при упражняването на правото си на качествено приобщаващо образование. Ето защо организаторите ѝ призовават Комисията да изготви законопроект за обща рамка на ЕС за приобщаващо образование, с която ще се гарантира, че нито едно дете няма да бъде изоставено по отношение на услугите за ранна интервенция, образованието и прехода към пазара на труда.
Регистрацията ще стане на 4 март 2019 г. и от този момент ще започне да тече едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата. Ако за една година инициативата получи един милион изявления за подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави от ЕС, Комисията ще я анализира и ще реагира в срок от три месеца. Тя може да реши да предприеме или да не предприеме действия във връзка с искането, като и в двата случая трябва да се обоснове.

Контекст

Европейските граждански инициативи бяха въ- ведени с Договора от Лисабон и през април 2012 г. започнаха да се прилагат като инструмент, чрез който гражданите могат да определят темите, които да влязат в политическия дневен ред.

Снимка: Thinkstock

Сакар нюз
От Сакар нюз март 8, 2019 14:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама