Есть контакт – 2014 събира българи от украйна и молдова в нови троян

Сакар нюз
От Сакар нюз август 10, 2017 07:47

Есть контакт – 2014 събира българи от украйна и молдова в нови троян

Акценти

  • Срещата „Есть Контакт“ има конкурсен характер
  • В програмата се предвидени културен блок, спортни състезания, конкурс за готварски умения и викторина.

Свързани публикации

На 5 и 6 август 2017 година в околностите на село Нови Троян, Одеска област, Украйна се проведе Лятна среща на бесарабските българи „Есть Контакт – 2017“. Тя традиционно се организира от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“. Под надслов „Рамо до рамо, сърце до сърце“, „Есть контакт – 2017“ събира български младежи от Украйна и Молдова за десети път.

Едно от задължителните условия за участие в срещата е носенето на национални носии.

На младежкия събор бе представен етнически кът и гостуваха занаятчии, които демонстрираха  любимото си дело пред младото поколение.

Идеята за Лятната срещата „Есть контакт“ се зароди още през 2008 година. Бесарабската българка Марина Петрова (Кисельова), която живее в чужбина, организира анкета по повод среща на българи от Бесарабия, които са напуснали родните места. Идеята бе реализирана много бързо и в края на м. юли 2008 бе организирано първото мероприятие. Тогава се зароди и идеята за създаване на Български младежки клуб „Актив“. Срещата има конкурсен характер и до момента бе провеждана в селата Новая Ивановка, Исерлия, Нови Троян, Богатое, Каменка и Бабата.

Срещата „Есть Контакт“ има конкурсен характер. В програмата се предвидени културен блок, спортни състезания, конкурс за готварски умения и викторина. В зависимост от представянето на всеки отбор, ще бъде определен и районът за провеждане на „Есть Контакт 2018“. Миналата година победителите бяха от Арцизки район.

Петър Дудуш, координатор на срещата „Есть контакт – 2017“: „Срещата „Есть контакт“ е добра традиция, която обединява младите българи от Украйна и Молдова. Тя дава начало на други идеи, като например през 2010 година положихме начало на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна – състезание по хумор, което вече поредна седма година е едно от най-очакваните мероприятия за българите в Одеса. Идеята за подобен събор е подхваната от нашите приятели от Молдова. През последните години «Есть контакт» става все по-наситена с български елементи. Ще проведем викторина свързана с българските традиции. Ще има пеене, танцуване, готвене и консумиране на български. Участието в тази среща дава духовен заря и заедно, „Рамо до рамо, сърце до сърце“, ние пазим и разиваме българското в Украйна“.

Сакар нюз
От Сакар нюз август 10, 2017 07:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.