ЕС трябва да направи повече срещу социалното изключване и антиромските нагласи

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 20, 2020 09:37

ЕС трябва да направи повече срещу социалното изключване и антиромските нагласи

Акценти

  • Държавите членки трябва също да подобрят достъпа до висококачествено здравеопазване на достъпна цена за хора от ромски произход, включително за сексуално и репродуктивно здраве.

Свързани публикации

Европейските структурни антиромски нагласи трябва да спрат, казват депутатите, които настояват за мерки гарантиращи равен достъп до жилищно настаняване, образование, здравеопазване и заетост.

В резолюция приета в четвъртък с 545 гласа „за“, 96 гласа „против“ и 54 гласа „въздържал се“, Парламентът подчерта, че поради продължаващите антиромски настроения, ромите в Европа са изложени на най-високите равнища на бедност и социално изключване. Евродепутатите следователно настояват за приобщаващо образование, развитие в ранна детска възраст и прекратяване на дискриминацията и сегрегацията.

Положението на ромите в ЕС не се е подобрило, осъжда текстът, отчасти поради „липсата на политическа воля“. Евродепутатите се оплакват, че значителна част от ромите в Европа живеят при „изключително несигурни“ условия, като повечето от тях са лишени от основни права на човека във всички сфери на живота.

Те призовават Комисията да представи законодателно предложение с фокус върху борбата с бедността и антиромските настроения, подобряване на условията на живот и здравето на ромите. Предложението трябва да включва план за премахване на неравенствата по отношение на жилищното настаняване, здравеопазване, заетост и образование, както и конкретни обвързващи цели за подобряване на приобщаването. Трябва да се ускорят усилията във всички държави членки на ЕС, най-вече в тези с големи ромски общности, заявяват евродепутатите.

Достъп до здравеопазване и обезщетение за жертви на насилствена стерилизация

Държавите членки трябва също да подобрят достъпа до висококачествено здравеопазване на достъпна цена за хора от ромски произход, включително за сексуално и репродуктивно здраве. Трябва да се забранят всички форми на етническа сегрегация в здравните заведения, включително заведенията за майчинство. Членовете на ЕП също така отправят искане към държавите членки да създадат схеми за обезщетение за лица, преживели насилствена и принудителна стерилизация.

Край на сегрегацията в училище

Достъпът до равен старт в живота на деца от ромски произход е от съществено значение за прекъсването на цикъла на бедността, казват членовете на ЕП, които искат да сложат край на всички форми на училищна или класова сегрегация на учениците. Те осъждат дискриминационната практика за поставянето им в училища за деца с умствени увреждания, която все още е в сила в някои страни от ЕС, и призовават Комисията да продължи да настоява държавите членки да премахнат сегрегацията, като при необходимост тя може да ги изправи пред Съда на Европейския съюз.

Влошаване на ситуацията поради COVID-19

Накрая членовете на ЕП отбелязват, че кризата свързана с COVID-19, е влошила положението на маргинализираните ромски общности, живеещи в пренаселени и нечовешки условия. Те предупреждават, че поради ограничения достъп до здравеопазване, питейна вода, канализация и храна, те са изложени на по-голям риск от заразяване с вируса.

Докладчикът Ромео Франц (Зелените/ЕСА, Германия) каза: „ЕС трябва да направи повече, за да гарантира социалното приобщаване на ромите. В продължение на твърде много години политиките, насочени към ромите, не са били правно обвързващи и това трябва да се промени. Призоваваме държавите членки на ЕС официално да признаят антиромските настроения, които са основната причина за социалното изключване на ромите, и да предприемат законодателни мерки за борба с тях“.

Източник: ЕК

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 20, 2020 09:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.