Ентусиасти поддържат форма с табата на открито

Милена Митева
От Милена Митева юли 12, 2019 11:26

Ентусиасти поддържат форма  с табата на открито

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #26/155, 12 – 18 юни 2019 г.

Свързани публикации

Високоинтензивният тренировъчен режим „табата“ в Харманли вече се води на открито. Тази атмосфера мотивира феновете на този спорт в града да започнат да посещават тренировките.
Във вторник и четвъртък от 6:30 часа и събота от 8:00 часа на тренировъчното игрище в парк „Димана Данева“ под ръководството на Господин Бабамов, десетки посетители извайват тела.
Според специалиста „табатата“ е високо интензивна тренировка, която се провежда в рамките на час. Загрявката е 10 минути, основна част 30 минути, а разтягането е 15 минути.
Групата редува метода табата с функционален тренинг за по-големи резултати.
При него се изпълняват упражнения с уреди и собствено тегло. Те имат силов елемент и са кръгови.
Тези упражнения предполагат постигане на хормонален баланс, защото всички стресови хормони се активират в полезна фаза. За това те стават все по хитови и трениращите не губят време, а тези, които ги посещават, винаги спортуват разнообразно.
„Начинаещите ще си тръгнат с мускулна треска, докато придобият съответните качества“, споделя Господин Бабамов.
За почитателите на йогата се водят занятия във вторник и четвъртък от 17:45 часа в малката спортна зала на Гимназията.
При табатата най-дългата част (30 минути) се състои от упражнения, които се повтарят с определен ритъм и брой в отделни кръгове (4 или 5) по 8 упражнения. Те се редуват, като се започва с кардио упражнения.
Целта е сърдечният ритъм да се вдигне до 120 и да не пада по време на цялата основна тренировка от 30 минути. Част от упражненията са със силови уреди. С тях също се цели максимален брой повторения за времето на изпълнение, което е 20 секунди за всяко упражнение. Между тях се почива 10 секунди.

Продължават заниманията за деца в залата на СК „Будо“. В методиката се включват спортни игри, изграждане на качества подходящи за справяне в различни ситуации. Клубът предлага и занимания само за летния период. Те се водят в понеделник, сряда и петък от 17:30 часа.

Милена Митева
От Милена Митева юли 12, 2019 11:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.