Ентусиасти поддържат форма с табата на открито

Милена Митева
От Милена Митева юли 12, 2019 11:26

Ентусиасти поддържат форма  с табата на открито

Високоинтензивният тренировъчен режим „табата“ в Харманли вече се води на открито. Тази атмосфера мотивира феновете на този спорт в града да започнат да посещават тренировките.
Във вторник и четвъртък от 6:30 часа и събота от 8:00 часа на тренировъчното игрище в парк „Димана Данева“ под ръководството на Господин Бабамов, десетки посетители извайват тела.
Според специалиста „табатата“ е високо интензивна тренировка, която се провежда в рамките на час. Загрявката е 10 минути, основна част 30 минути, а разтягането е 15 минути.
Групата редува метода табата с функционален тренинг за по-големи резултати.
При него се изпълняват упражнения с уреди и собствено тегло. Те имат силов елемент и са кръгови.
Тези упражнения предполагат постигане на хормонален баланс, защото всички стресови хормони се активират в полезна фаза. За това те стават все по хитови и трениращите не губят време, а тези, които ги посещават, винаги спортуват разнообразно.
„Начинаещите ще си тръгнат с мускулна треска, докато придобият съответните качества“, споделя Господин Бабамов.
За почитателите на йогата се водят занятия във вторник и четвъртък от 17:45 часа в малката спортна зала на Гимназията.
При табатата най-дългата част (30 минути) се състои от упражнения, които се повтарят с определен ритъм и брой в отделни кръгове (4 или 5) по 8 упражнения. Те се редуват, като се започва с кардио упражнения.
Целта е сърдечният ритъм да се вдигне до 120 и да не пада по време на цялата основна тренировка от 30 минути. Част от упражненията са със силови уреди. С тях също се цели максимален брой повторения за времето на изпълнение, което е 20 секунди за всяко упражнение. Между тях се почива 10 секунди.

Продължават заниманията за деца в залата на СК „Будо“. В методиката се включват спортни игри, изграждане на качества подходящи за справяне в различни ситуации. Клубът предлага и занимания само за летния период. Те се водят в понеделник, сряда и петък от 17:30 часа.

Милена Митева
От Милена Митева юли 12, 2019 11:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 508 388 преглеждания