Енологът на винарна „Братанов“ стана носител на новоучредена награда

Милена Митева
От Милена Митева декември 20, 2016 13:07

Енологът на винарна „Братанов“ стана носител на новоучредена награда

Енологът на винарска изба „Братанов“ – Мария Стоева бе избрана за първият носител на новоучредената награда на Съюза на Енолозите в България (СЕБ). Призът „Млад енолог“ й бе връчен на Коледният бал на енолозите, на 9 декември в Пловдив. Наградата „Млад енолог“ се връчва за ентусиазъм при работата, самостоятелност, добра комуникативност с колегите в бранша, инициативност и отзивчивост за участие в организирането на мероприятия на СЕБ.
На Коледния бал на енолозите присъстваха и от фамилия Братанови, които изненадаха младият енолог с предварително подготвени слова. С тях те изразиха признателността си към труда й. Това трогна изключително призьора, която обеща, че и за в бъдеще ще продължи да оправдава доверието и очакванията им. В изказването си Стоева каза, че това признание и за целия екип на винарната, защото успешният бранд се изгражда на много пластове, от хората, трудещи се на лозята, през тези, които работят в избата, маркетинга и завършва в ръцете на търговците.
„Надявам се, че те са горди с мен така, както и аз съм горда, че съм част от този сплотен екип“, допълни тя.
„Всичко започна от един прекрасен обяд, когато Христо Братанов получи имейл с копие до мен от председател на УС (Управителния съвет) на СЕБ, с което стана ясно, че ще бъда наградена, споделя Стоева.
„Радостта ми беше голяма, разбира се, това е наистина чест и признание за професионалните ми усилия. И още по-голяма бе изненадата ми, че ме удостояват с тази награда след първата ми винарска кампания в България след завръщането ми от Франция, където наскоро се дипломирах“, споделя наградената.
„Признателна съм на УС на СЕБ за честта, с която ме удостоиха, и съм много благодарна на „Братанов“ за доверието, което ми гласуваха, като ме избраха за енолог. Мисля, че сред младите ми колеги има много талантливи и интелигентни хора. Някои от тях обаче, за съжаление, нямат шанса, който имах аз, да се изявят самостоятелно, защото работят в екипи от по няколко технолози.
Какво друго ме отличава от колегите ще попитат може би някои. На първо място бих казала, че е възможността, която ми даде франкофонският филиал на Университета по хранителни технологии в Пловдив да завърша образованието си на пълна стипендия с Национална френска диплома за енолог в Дижон, Бургундия. В България сме 4-5 души, титуляри на такива дипломи, от които само 2-3 работим като технолози в производството. В рамките на това обучение имах възможността да участвам в 3 кампании в Бургундия, Шабли и Бордо, където придобих много ценен опит.
Друга важна, смятам, моя черта е ентусиазмът, с който работя, защото обичам това, което правя. За мен винопроизводството е изкуство и ми доставя удоволствие да творя. В този ред на мисли бих добавила и силният ми експериментаторски дух. Обичам предизвикателствата, а такива определено има в нашата професия. Още повече са и във Винарна „Братанов“, защото това, което ги отличава и което срещна пътищата ни, е философията за тероарния подход, т.е. минималното използване на енологични консумативи и изразяването на характеристиките на сорта грозде, заедно с климатичните и почвени особености, в крайния продукт вино. Пример за това са няколко вина, които пожънаха много голям успех с излизането си на пазара: Младото мерло от Шишманово, Шардоне Сюр Ли, което за първи път в реколта 2015 беше с ферментация с естествената микрофлора от гроздето. Това е рисковано, защото представлява риск и предизвикателство в правенето на вино.
За първи път работих с ароматен български сорт Тамянка, която, освен това е и емблематично вино за „Братанов“, откъдето и отговорността ми към него беше още по-завишена, но за щастие беше също добре оценено във винените среди.
Развитите с времето ми дегустационни умения и интуиция към купажиране на вината пък ми помогнаха в осъществяването на няколко червени бленда от стари реколти като Мерло и Сира South Sakar Selection 2013, Мерло Резерва 2013 и др. Реколта 2016 беше още по-предизвикателна за мен, но тепърва ще разкриваме творенията си. Като цяло съм борбена натура и винаги вярвам, че има решение на всеки проблем и го търся, докато не го намеря.“
Комплекността от тези й качества явно досега я отличавала от обкръжението й. Мария Стоева от малка е имала индивидуални постижения: първи самостоятелен концерт по пиано на 6-годишна възраст, първа за гимназията ми в Русе с национална диплома за отличен успех и конкурсни участия, първи носител на годишната студентска награда “Проф. Стефан Дичев” на УХТ – Пловдив, първи и единствен индивидуален план със стипендия за висше магистърско образование във Франция, а сега и първи носител на този приз за професионални заслуги“.

Блиц интервю: „Ще разкривам нови хоризонти“

Какви планове на „Младият енолог“ за Новата 2017-та година?
Както казах по-горе, с екипа на Братанови поемаме нови предизвикателства и ще се стремим винаги да дадем най-доброто от себе си, защото всички сме перфекционисти. В професионален план това е амбицията ми: да разкривам нови хоризонти в творчеството си, да се развивам и усъвършенствам.
Имам желанието да “заразя” колегите с моя ентусиазъм и да помогнем на винарския бранш да процъфти, да помагаме за изграждането на винената култура в консуматорите. Вземайки решение да се завърна от Франция след дипломирането си при реални възможности за професионална реализация там, аз вярвах в българското винопроизводство и продължавам да вярвам. България е страна с дълбока винарска история, която обаче е била разрушена във времето. Иска ми се да се обединим в тези каузи и да възродим и съхраним тези традиции, както и да популяризираме българското вино по света.

Милена Митева
От Милена Митева декември 20, 2016 13:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 266 948 преглеждания