Енергия от 24 атомни централи може да бъде спестена до 2020 г. с иновативни водни помпи

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 21, 2015 07:40

Енергия от 24 атомни централи може да бъде спестена до 2020 г. с иновативни водни помпи

Акценти

  • По повод 15-тата си годишнина на българския пазар, компанията Wiloпредстави в София визията си за бъдещето
  • На събитието Михаел Хъолцле, управител на Bavaria Aircondition Engineering, представи съвременни концепции за интелигентно и отговорно строителство

Свързани публикации

Енергия, равностойна на 14 милиарда евро или капацитета на общо 24 атомни електроцентрали може да бъде спестена до 2020 г. на световно ниво. Това може да се осъществи чрез използването на иновативни решения в областта на водните помпи, според данни, предоставени от немския производител Wilo. По повод 15-тата си годишнина на българския пазар, компанията представи в София визията си за бъдещето, в която основен приоритет имат новаторските концепции и технологии с висока енергийна ефективност. С тях могат да бъдат спестени 246 терават часа в посочения период.

Най-големият консуматор на енергия в Европа е сградният сектор с 41% годишно, следван от транспорта (31%) и индустрията с 28%. В същото време 20% от двигателите в света се използват именно за помпи. Тези статистики безспорно показват, че разхода на енергия за доставяне, обработка и отвеждане на водите е със значителен принос в общото потребление. Решението на проблема е свързано с налагането на ErP стандарта, около който са се обединили политици, институции и индустрии с цел намаляване на консумираната енергия и респективно замърсяването на околната среда с 20% до 2020 г.

ErP директивата регулира употребата само на високо-ефективни помпи в новите сгради, както и замяната на стандартните помпи в по-старите сгради, която започна преди две години през 2013 г. Първата в света високоефективна помпа, с приложение в отоплението, климатизацията и охлаждането, е разработена именно от Wilo през 2011 г. и става база за създаване на международния стандарт за новите ErP регулации. Продукти на компанията вече покриват и най-новите изисквания, които ще влязат в сила през 2017.

Повечето хора приемат водата като даденост и много рядко се замислят как тя достига или се отвежда от сградите. Истината е, че това е един скрит, но много мащабен процес, който има голяма роля в нашия живот и в природното равновесие.“, сподели Димитър Марковски, управител на Wilo България. „Радваме се, че все повече институции и компании в България се замислят за вредните емисии и избират нас за доверен партньор. Регулации като ErP директивата са много важни за човечеството и ние във Wilo сме горди, че не само сме подготвени за тях, но и сме двигател на тези промени“, допълни той.

На събитието Михаел Хъолцле, управител на Bavaria Aircondition Engineering, представи съвременни концепции за интелигентно и отговорно строителство и показа на практика приложението и ефекта от внедряване на високоефективните помпи на Wilo. Само в Софарма Тауърс, първата сертифицирана „зелена“ бизнес сграда в България, те допринасят за 60% икономия на енергия.

Решенията на Wilo осигуряват не само ефективно използване на енергията и производството на по-малко CO2, но и носят финансова полза. Подмяната на обикновена водна помпа в едно средностатистическо домакинство, с такава на компанията, може да спести до 90% годишно от разходите за електроенергия, която помпата ползва. Данните сочат също, че инвестицията в продукта се възвръща в сравнително кратък срок. В допълнение това решение води и до повече комфорт в сградата и гаранция за безаварийна работа.

Всички продукти на Wilo са високотехнологични и лесно комуникират със съвременните системи за сградна автоматизация, като по този начин допълват процеса по оптимизиране на енергията. Благодарение на интелигентни системи за контрол като Smart Home Technology и Home Server, цялата технология в къщата, свързана с водоснабдяване, канализация, отопление и охлаждане може да се контролира чрез smart устройство. Отдалеченият достъп на контрол предлага интуитивна архитектура на менюто и лесна комбинация с други компоненти от сградата като щори, осветление и т.н. За системата са разработени приложения, налични както в онлайн магазина с апликации на Android, така и в този на IOS.

Помпите на Wilo могат да се синхронизират без проблем и с Building Management системите на по-големи бизнес и индустриални сгради. BMS отговаря за всички измервания, изчисления, отчитания, както и за пълния контрол, управление и оптимизация на инсталациите в сградите с цел постигане на минимална, но ефективна консумация на енергия.

This slideshow requires JavaScript.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 21, 2015 07:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама