Екстремни преживявания за планинари в старопланинската прегръдка

Милена Митева
От Милена Митева юли 19, 2020 07:54

Екстремни преживявания за планинари  в старопланинската прегръдка

Планинари от Харманли приеха предизвикателството да се изкачват по стръмните северните склонове на Централен балкан.
В неделя, 12 юли, групата, ръководена от Господин Бабамов, започна тяхното покоряване от Беклемето (най-високата част на най-високия в България действащ старопланински проход Троян-Кърнаре, който се намира на 1 525,5 метра надморска височина), наричан още Троянски проход до хижа “Козя стена”.
Групата от 15 човека започна прехода с равнинна част. След това избраха да поемат по зимния маршрут, който е по-труден, екстремен и минава по билото на три върха до крайната цел хижа „Козя стена“. Ентусиастите избраха екстремното предизвикателство от покоряване на три върха заради панорамните гледки, които се виждат.
За бързото изкачване на стръмната балканска част спомогнаха старопланинските ветрове, които сякаш искаха да кажат на планинарите, че тези, които се страхуват от тях, не са добре дошли в прегръдката на планината.
Зимният маршрут до хижата „Козя стена“ започна с изкачване на връх Падалото (1 618 метра). След това следваше спускане преди още по-екстремното изкачване на връх Козя стена ( 1 669 метра).
Групата премина по билото му, където гигантските скали са отвесни, а от там се виждаха прекрасните зелени гори. В помощ на туристите бяха и укрепващите стоманени въжета. Преминавайки по тях, вятърът се оказа най-голямото предизвикателство. За невнимателния любител един грешен поглед и стъпка може да се окаже фатален, защото скалните ръбове започват внезапно.
След втория изкачен връх по подножието на връх Боба, известен още като Баба (1 707 метра), харманлийци видяха защитения в червената книга еделвайс.
Енергията на ентусиазмът на групата, обичаща екстремни преживявания, не приключи до хижа „Козя стена“, който е част от маршрута Ком – Емине (от Сърбия до Черно море), чиято точка бе единият край на началото.
За да обходят по-голяма част от разгърналата се домакиня – Стара планина, групата от Харманли премина по маршрут, който обхожда върховете и е по-бърз и лесен за финализиране на предизвикателството.
Бързината на групата изпревари облаците, които не успяха да ги поздравят с дъжд.
Преходът на планинарите бе 19 км. Той продължи 7 часа, от които почивките бяха приблизително 2 часа.
Две седмици преди този преход любителите планинари посетиха Дяволската пътека и малкия адски кръг в Рая на Родопите. Преди тях ги посрещна красотата на Рилски езера.

Резерватът Козя стена е съхранил в непристъпните си дебри находищата на над 40 вида изключително редки растения, сред които са: 40 растителни вида, които присъстват в списъци на редки или застрашени от изчезване растителни видове. Някои от тях са благаево бясно дърво, рохелова каменоломка, лунна папрат, високопланински желтак, старопланинска лазаркиня и сребърник, както и старопланинския еделвайс. Уникалните скални формации са дом на много грабливи птици – осояд, голям и малък ястреб, ветрушки. Могат да се наблюдават над 60 вида птици, гнездящи на територията и в прилежащите към резервата територии. От тези птици 6 вида са включени в Червената книга на България – голям ястреб, малък ястреб, осояд, черен кълвач, гълъб хралупар и уралска улулица.

Милена Митева
От Милена Митева юли 19, 2020 07:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама