Еколози от над 100 общини се срещнаха в Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 27, 2017 10:45

Еколози от над 100  общини се срещнаха  в Свиленград

Свиленград бе домакин на годишна среща на Асоциацията на еколозите от общините в България. Специалисти от над 100 общини се събраха за 49-то си годишно заседание в Свиленград. Те избраха да гостуват тук заради новаторския опит на общината в сферата на разделното събиране на отпадъци.
Добрият опит на Свиленград представи пред общинските еколози заместник-кметът Мария Костадинова. Сред темите в програмата на срещата бяха отговорностите на общините в управлението на строителните отпадъци във връзка с последните изменения в законодателството, развитието на мрежата за нулеви отпадъци, ефективната медиация в областта на екологичните спорове, опитът на общините Златоград, Пловдив и Харманли и други.
Свиленград е първата община в България, която започна да събира разделно отпадъка по системата от врата до врата – т.е. директно от домовете на жителите. Поради добрите резултати и намаляване на количеството на общия депониран битов отпадък се предвижда следващата година 100% от еднофамилните жилища да бъдат обхванати от тази система. Наред с това общината работи по проект за изграждане на инсталация за производство на компост и занапред планира поставяне на съдове за биоразградими отпадъци. Наскоро общината бе поканена да се включи в Европейската мрежа за нулеви отпадъци. Тази организация обхваща водещи в областта на управлението на отпадъците общини, които са постигнали битов отпадък под 100 кг на човек за година.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 27, 2017 10:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 277 099 преглеждания