ЕК одобри схема в от € 29 милиона в подкрепа на земеделски стопани

Сакар нюз
От Сакар нюз август 30, 2020 21:47

ЕК одобри схема в от € 29 милиона в подкрепа на земеделски стопани

Акценти

  • Целта е да се отговори на нуждите от ликвидност на бенефициерите и да им се помогне да продължат своите дейности по време на и след избухването на пандемията от коронавирус.

Свързани публикации

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 56.6 милиона лева (приблизително €29 милиона) за подпомагане на земеделските стопани, които отглеждат едри и дребни преживни животни и производители на картофи. Тя важи за засегнати от избухването на пандемията от коронавирус. Мярката е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Публичната подкрепа ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства, покриващи част от главницата и лихвите, дължими по заеми, които вече са били отпуснати на бенефициерите от Държавен фонд „Земеделие“.

Комисията установила, че схемата отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално,

i) помощта няма да надвишава 100 000 евро на бенефициер, както е предвидено във Временната рамка за предприятия с дейност в първичния селскостопански сектор;

и ii) схемата ще продължи до 31 декември 2020 г.

Поради това Комисията стигнала до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и с условията, посочени във временната рамка.

Повече информация за Временната рамка и други действия, предприети от Комисията за справяне с икономическите последици от пандемията, породена от коронавируса, можете да намерите тук.

Източник: ЕК

Сакар нюз
От Сакар нюз август 30, 2020 21:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 850 707 преглеждания