Един пътепис

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 4, 2006 04:51

Акценти

  • Вестник "Харманлийски НОВИНИ", бр.9/160 2- 9 март 2006 г..

Свързани публикации

Мима Колева, Гърция

Границите се отвориха и тръгнахме по света, но все още не познаваме добре дори съседите си. Ние и за собствения си двор не знаем всичко – процесите са динамични, променят се градове и села, та дори и пейзажът.
Една не скъпа екскурзия до Гърция ни убеди, че удоволствието да се видят островите, Акропола, Метеора или морето, може да бъде оспорено от други, не толкова известни за нас, но доста по-полезни и приятни неща. Печатна грешка в картата ни поведе встрани от планирания път. Петдесет и шест километра след митница Свиленград се откри невероятна гледка: Метаксадес, облегнат на Родопа планина с корона от гъста гора. Короната си имаше и перли, та тръгнахме по пътя, означен с табела – Ремви 300 м. Пътят ни изкачи рязко на високото. Стояхме, без да знаем кое е по-прекрасното -невероятната панорама в нозете ни или сътвореното от човешки ръце. Не се мерим с Твореца – ако Той не бе създал реката и причудливите гънки на релефа, няма как човек да се вмести в Красотата. Ремви е комплекс от ресторант, кафетерия, дискотека и кокетни жилища с тераси, които тук наричат студио. Архитектурата и вътрешния дизайн са изчистени до гениална простота. Всяка част от комплекса е на различно ниво и има собствен облик, макар че алеи и паркинги свързват всичко в едно цяло. Мащабите не се набиват на око, но дискотеката с ултрамодерен чупещ се покрив побира над 600 души. Уютът в ресторанта не се нарушава от факта, че тук спокойно се поместват 140 посетители, а лятната площ на практика е неограничена – по морави, под екологични навеси, тераси… Ще те обслужат, където и да си решил да отпускаш. Дори пред компютърните занимания. Всички възрасти съжителстват мирно, а облеклото е леко, дори лятно – парното работи навсякъде нон стоп. Можеш да протегнеш поглед през панорамните прозорци – няма как да се опише гледката – просто трябва да се види. А тя се вижда от всяка част. Цените са по-ниски от някои български курорти, но не си длъжен да останеш. Ако си дошъл да разпуснеш няколко дни обаче, може да останеш в тишината на студиото. Спалня, кът с мека мебел, баня и кухня с хладилник, печка, съдове, че и абсорбер. Иначе менюто е забележително – над 500 блюда – традиционни и средиземноморски.
Що се отнася до комуникациите: всяко студио има телефон за връзка с всяка част на комплекса и на света. Тук мрежите на българските мобилни оператори са с много добро покритие. От Димотика ни делят 28 км, а до Орестиада прибавяме още 20. Сигурно ще отидете до там -това са броени минути, но ще се върнете в кристалния въздух на Метаксадес из тесните улички с каменни къщи – старинни и модерни, с надвиснали балкони, площадчето с красивата църква и лъскавите магазини – всичко онова, което създава неповторимата атмосфера на Метаксадес – един букет от европейски и средиземноморски багри, аромати, форми.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 4, 2006 04:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.