€ 84 000 000 отделят за погранични райони

Сакар нюз
От Сакар нюз март 24, 2022 07:08

€ 84 000 000 отделят за погранични райони

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 18 - 24 март 2022 г., брой 11/989, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Близо 84 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на граничните региони между България и Гърция в периода 2021-2027 г. по програмата за сътрудничество Interreg Гърция – България. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова.
Както и в предишния програмен период, от българска страна програмата ще обхваща областите Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград, а на територията на Гърция – Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Серес и Солун.
Над 31 млн. евро от средствата ще бъдат инвестирани в стратегически инфраструктурни проекти,
Вторият стратегически проект предвижда доизграждане на главната пътна комуникация на Смолян. Целта е да се обособи околовръстен път на града, който ще поеме натоварения трафик към бъдещия граничен пункт Рудозем – Ксанти.
35 млн. евро са предвидени за съвместни проекти за реакция при бедствия и извънредни ситуации, подкрепа за зелена инфраструктура и кръгова икономика, както и намаляване на замърсяването, информира още зам.-министър Иванова.
Важна мярка в програмата е и подкрепата за малките и средни предприятия, които ще имат достъп до евросредства за насърчаване на кръгова и зелена икономика, стимулиране на връзката бизнес – образование и др.
Ще се финансират и проекти за развитие на туризма и културния обмен. Като нова мярка е възможността за подкрепа за микро или семейни предприятия и социални кооперативи, работещи в областта на културата и туризма.
Финалният проект ще бъде одобрен от Съвместния програмен комитет с писмена процедура. Преди изпращането за одобрение от Европейската комисия следва да бъде успешно проведена съгласувателната процедура по стратегическа екологична оценка.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 24, 2022 07:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама