Джобовете на измамници отново набъбнаха с пари от пенсионери

Милена Митева
От Милена Митева септември 21, 2018 10:46

Джобовете на измамници отново набъбнаха с пари от пенсионери

С общо 22 600 лева и злато „изгоряха“ трима пенсионери за три дни. Те станаха поредните жертви на „ало измамници“.
При първия случай със сумата от 3 600 лева се раздели 84-годишен старец от Симеоновград.
В бюлетина на МВР съобщават, че на 17 септември при тях е получен сигнал от пострадалия, който заявил, че час по-рано на домашния му телефон позвънил мъж, представил се за полицай.
По схемата „съдействие на полицията“, непознатият го заблудил и старецът оставил 3600 лева пред вратата на дома си на улица „Охрид“. След като усетил измамата, сигнализирал в полицията.
Другият случай е регистриран в сряда, 19 септември. При него 69-годишна димитровградчанка е била измамена също от мним полицай. В 19,30 часа е получен сигнал от пострадалата, която заявила, че на домашния й телефон позвънил мъж, представил се за полицай. По схемата „съдействие на полицията“, непознатият убедил жената, която хвърлила през терасата на жилището си на улица „Иван Вазов“ 13 000 лв.и 100 грама златни накити.
Жената веднага се прибрала в стаята, тъй като била предупредена от мнимия полицай, че ще последва престрелка за залавянето на ало измамниците.
Отново по схемата „съдействие на полицията“ 75-годишна хасковлийка хвърлила през терасата на дома си на улица „П.Р.Славейков“ 6000 лева и дребни златни накити.

От месец юни полицейски служители започнаха кампания, в която съветват възрастни хора да не дават пари и лични данни по никакви поводи на непознати. Работата им се изразява в това да посещават домовете на самотни лица и да водят беседи с тях, като им се разясняват всички известни схеми на „ало измамниците“.
Индивидуална работа на полицейските служители с потенциално застрашените включва и раздаване на информационни брошури, в които са описани съвети за тях. Предавайки им ги, полицейските служители съветват за запазване на самообладание при обаждане, да не дават пари и лични данни на непознати лица по никакви поводи, а да търсят контакт с близките си.
Специалистите съветват възрастните хора да подадат сигнал на телефон 112, ако спрямо тях е направен опит за извършване на телефонна измама.
Целта им е да бъдат предотвратени телефонните измами, на които най-честите жертва са те, възрастните.
Нито информационната кампания на полицията, нито медиите, които съобщават за случаите непрекъснато, успяват да предпазят възрастните хора от това да станат жертви на рекетьори.

снимка:Интернет

Милена Митева
От Милена Митева септември 21, 2018 10:46
Напиши коментар

1 Коментар

  1. ало ало септември 21, 10:48

    Теза кретения продължава вече две десетилетия.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 442 828 преглеждания