Джамали на Орешник обиколиха всички къщи в селото

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 6, 2018 11:11

Джамали на Орешник обиколиха всички къщи в селото

Рано сутринта на 1 януари 2018 г. джамали разбудиха село Орешник. Те са носители на традиция, донесена от преселниците от Източна Тракия, чиито наследници са сегашните жители на това село. Така местните хора я продължиха в зимния, макар и безснежен, но ясен, слънчев и топъл първи ден на 2018 година.
Топлото време създаде доста проблеми на младите мъже и момчета, облечени и маскирани в овчи и кози кожи, които доста се сгорещиха и поизпотиха в необичайно за януари време. Но заедно с почернените със пепел и сгур „пепелаши”, „момата” и „касиера” и останалите участници в маскарада, те обиколиха всички къщи в селото, играха хоро пред кметството. То бе поведено от кмета Тодорка Арнаудова. Шествието завърши в горния край на селото, а участниците в него останаха доволни, че и тази година са осъществили желанието и намеренията си, тази изконна за селото проява да бъде спазена и продължена и пак да бъде осъществен първия местен празник за годината.
Да наблюдават карнавала в хубавото време се бяха събрали местни, а също и техните гости, други от Тополовград и околните села Мрамор и Капитан Петко войвода, че дори и от Устрем.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 6, 2018 11:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.