Джамали на Орешник обиколиха всички къщи в селото

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 6, 2018 11:11

Джамали на Орешник обиколиха всички къщи в селото

Рано сутринта на 1 януари 2018 г. джамали разбудиха село Орешник. Те са носители на традиция, донесена от преселниците от Източна Тракия, чиито наследници са сегашните жители на това село. Така местните хора я продължиха в зимния, макар и безснежен, но ясен, слънчев и топъл първи ден на 2018 година.
Топлото време създаде доста проблеми на младите мъже и момчета, облечени и маскирани в овчи и кози кожи, които доста се сгорещиха и поизпотиха в необичайно за януари време. Но заедно с почернените със пепел и сгур „пепелаши”, „момата” и „касиера” и останалите участници в маскарада, те обиколиха всички къщи в селото, играха хоро пред кметството. То бе поведено от кмета Тодорка Арнаудова. Шествието завърши в горния край на селото, а участниците в него останаха доволни, че и тази година са осъществили желанието и намеренията си, тази изконна за селото проява да бъде спазена и продължена и пак да бъде осъществен първия местен празник за годината.
Да наблюдават карнавала в хубавото време се бяха събрали местни, а също и техните гости, други от Тополовград и околните села Мрамор и Капитан Петко войвода, че дори и от Устрем.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 6, 2018 11:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама