Дядо Герасим е със завидни ораторски дарби

Иван Чончев
От Иван Чончев ноември 1, 2019 10:55

Дядо Герасим е със завидни ораторски дарби

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #40/169, 1-7 ноември 2019 г.

Свързани публикации

Първа част

Втора част

Той даде много на Струмица, минаваща за един от най-силните гъркомански центрове в Македония. При предстоятелството му българската община се разрасна, построи великолепен храм в центъра на града и си нареди добре училищата. Не ще бъде смело, ако се каже, че създаденото в Струмица и Струмишко за духовното, националното и културно издигане на българското население се дължи най-много нему“, отбелязва окръжният управител Владимир Караманов.
„Герасим имаше големи ораторски дарби. Рядко е минавал празник или народно събрание, при които той да не държи подходящи, напътствени, религиозни и пламенни високо патриотични речи. На третия ден от управлението ми, пише административният началник на Струмица, аз се срещнах с всички набелязани по-рано лица, които биха могли да бъдат полезни на българската власт. На 17 ноември 1912 г. те бяха свикани да се явят, за да се запозная лично с тях. На тоя ден за полицейски стражари, кметове и помощници, секретар-бирници, общински стражари и поляци бяха избрани и назначени най-родолюбивите, способни и заслужили българи от града и селата, както и най-благонадеждните измежду турското население.“
Митрополит Герасим взима най-дейно участие в церемонията по встъпването на първите български доброволци във войната. Той посочва и избира мястото, където да се извърши клетвата. Тържествената церемония се състои в следното: сутринта започва архиерейска служба в българската черква, където са поканени да присъстват всички българи от града, както и дошлите многобройни гости от селата. В това време опълчението се построява във военен ред на главната улица. След свършване на службата всички богомолци, начело с владиката и цялото българско духовенство от града и последвалото го гражданство, доброволците и гостите от селата, както и представителите на българската власт тръгват за молебен.
„Черквата взе да се пълни още от ранна сутрин, спомня си управителят на града. Точно в 8,00 часа митрополит Герасим с няколко свещеници – всички облечени в най-скъпите си и празнични одежди, започна тържествената литургия. Подир два часа множеството начело със свещениците и черковните хоругви се отправи към определеното място за молебена. Улиците бяха изпълнени с народ, който се присъединяваше и с това уголемяваше процесията. Към 10,00 часа всички бяхме вече там. Редът се пазеше от полицията, командвана от пристигналия предишния ден български околийски началник. Митрополитът, поповете и представителите на властта заеха местата си при аналоя. Доброволците се построиха, а зад тях от всички страни се натрупа многобройното гражданство. Поканени да присъстват на тържеството бяха гръцкият владика и комендантът на града, който бе и командир на квартируващата в Струмица сръбска дружина. Прочете се евангелието и комендантът поздрави народното опълчение. След него митрополит Герасим със свойствения му ораторски талант произнесе една дълга, прочувствена, съдържателна, патриотична и подходяща за случая реч, която прикова вниманието на всички“.

Продължава

Иван Чончев
От Иван Чончев ноември 1, 2019 10:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.