Два часа танци в Симеоновград за Празника на ромите

Милена Митева
От Милена Митева април 9, 2015 11:34

Два часа танци в Симеоновград за Празника на ромите

С конкурса „Мис Чае шукарие“, много танци и силна музика ромите в Симеоновград  отбелязаха празника си вчера. Тържеството бе в препълнената зала на читалището.

Сред осемте участнички журито определи за най-красива Ася Маринова.

Кметът Пейчо Стайков награди първите три футболни отбора в турнира, организиран специално за Международния ден на ромите.

Заместник-областния управител Милена Рангелова награди състезателите от ромски произход, които са разнасяли спортната слава на Симеоновград през последните 20 години.

Тържеството продължи близо два часа и през повечето време на сцената се танцуваха ориенталски танци.

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на Ромския етнос – Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 г. в Лондон.

През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация „Романо юнион“, обявяват 8 аплил за Международен ден на ромите.

На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало “чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Подробности в печатното издание.

Как протече конкурса през 2011, 2013, 2014

DSC_0109 DSC_0169 DSC_0183 DSC_0198 DSC_0231 DSC_0237 DSC_0257 DSC_0278

Милена Митева
От Милена Митева април 9, 2015 11:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.